23 listopada odbyła się degustacja wyrobów marki Angostura. Gwiazdą wieczoru była Angostura no 1 Batch 3 Oloroso Sherry First Fill. Ponadto: Angostura Reserva, Angostura 5YO, Angostura 7YO, Angostura 1919 (ośmioletnia), Angostura 1824 (dwunastoletnia) i Angostura 1787 (piętnastoletnia) i ziołowy likier Amaro di Angostura. Spotkanie prowadził Marek Posłuszny, kilkukrotny mistrz świata barmanów w kategorii flair, brand ambasador marki Angostura.

Historia marki sięga 1824 roku. Założył ją w osadzie Angostura w Wenezueli, dziś będącej dzielnicą Ciudad Bolivar, niemiecki emigrant, lekarz, dr Johann Siegert. To on jest autorem receptury słynnych kropli, która do dzisiaj pozostaje nie zmieniona, a jest tajemnicą znaną tylko pięciu osobom w firmie. Wśród składników bittersa jest oczywiście kora angostury, ale też korzeń goryczki i wiele innych przypraw korzennych, skórek cytrusów, olejków i ziół. Początkowo bitters powstał jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, ma także działanie przeciwgorączkowe za sprawą wykorzystania kory chinowej. W 1875 roku synowie dr Johanna – Carlos, Alfredo i Luis Siergert – przenieśli rodzinny biznes z Wenezueli na wyspę Trynidad i z kropli żołądkowych uczynili jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników koktajli – Angostura Bitters. Obecnie to także jedyny producent rumu na Trynidadzie.
Biały rum Angostura Reserva to aromaty kokosa, ananasa, pomarańczy, czuć grejpfrut, brzoskwinię, morelę czy marakuję oraz orzeźwiającą nutę eukaliptusa.
Angostura 5YO to przyjemne aromaty bananów, ananasa, marakuji, cynamonu, ale są tez nuty bardzo wytrawne – skóra, tytoń czy imbir.
Angostura 7YO to dla odmiany słodkości, toffi i banany, śliwki, gruszki, marakuja, lekki, trochę nut herbacianych, trochę korzennych, orzeźwiający eukaliptus.
Angostura 1919 to aromaty bananów, gałki muszkatołowej, cynamonu, ananasa, kokosa. W ustach cierpkość i słodycz.
Angostura 1824 jest estrowa, czuć nuty herbaciane, tytoniowe, skórzaste, są wyczuwalne goździki, egzotyka drewna hebanowego, śliwki, pomarańcze, smażone banany.
Angostura 1787 to rum pachnący egzotycznym drewnem, gałka muszkatołową, banami, śliwkami, wiśniami. Taniczny, tytoniowy.
Amaro di Angostura to wspaniałe połączenie gorzkich nut ziołowych i słodyczy, likier oleisty, ale jednocześnie lekki i rześki, doskonały składnik koktajli, z prosecco lub z pomarańczą i tonikiem.

Angostura No 1 Batch 3
Edycja limitowana. Rumy leżakowały 15-22 lat, a potem na dziewięć miesięcy trafiły do beczek pierwszego napełnienia po sherry oloroso. Piękna złoto-bursztynowa barwa. W aromacie są nuty słodkie i wytrawne – czekolada, kakao i tytoń, skóra, wiśnie w czekoladzie, liczi, rodzynki, figi, daktyle, ale też balsamico i surowe drewno. W ustach podobnie, nuty słodko-wytrawne, do tego korzenne, sporo cynamonu, dużo skóry i tytoniu, pigwa, rodzynki, daktyle, ale jest też nieco soli. W finiszu dochodzi pieprz i kardamon, słodycz zupełnie znika, jest gorzka herbata, skóra, bardzo dużo cierpkiego tytoniu, kwaskowe owoce, jak pigwowiec, a nawet jarzębina.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail