Maj obfitował w degustacje, spróbowałem aż 228 nowych alkoholi. Była trzydniowa impreza Whisky & Friends w Warszawie, był WOW Craft Fest, tez w Warszawie, wielka degustacja ginów w Katowicach i kilka innych imprez degustacyjnych, a z braku czasu ominąć musiałem dwie festiwale whisky – w Krakowie i Piasecznie. Ponad połowa moich próbek (123) w maju znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
13 |
6 |
8 |
11 |
16 |
14 |
22 |
53 |
150 |
89 |
II |
3 |
2 |
3 |
2 |
3 |
5 |
7 |
21 |
58 |
31 |
III |
1 |
3 |
2 |
7 |
7 |
5 |
16 |
22 |
68 |
25 |
IV |
0 |
2 |
3 |
4 |
4 |
7 |
14 |
42 |
54 |
18 |
V |
3 |
3 |
0 |
6 |
10 |
11 |
28 |
44 |
83 |
40 |
razem |
19 |
16 |
16 |
30 |
40 |
42 |
87 |
182 |
413 |
203 |
Alkoholem maja jest whisky single malt Glendronach 1990 30YO Pedro Ximenez Puncheon (51,4%) z notą 98,5/100. Zapach suszonych wiśni, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, orzechów włoskich, suszonych śliwek, śliwkowe vinegar, skóra, stara biblioteka, anyż, koper. W smaku daktyle i figi, słodkie gruszki, nuta kawy i kakao, delikatnie sól, skóra, tytoń. Finisz szorstki, wytrawny, skóra i tytoń, limonka, orzech włoski, ciasto drożdżowe, mięta, anyż, koper, rodzynki. Bardzo elegancka whisky.
Wódką czystą maja jest żytniówka, Redaktorska (40%), z notą 92,5. Zapach bardzo mineralny, czysty, nie czuć alkoholu, lekko natomiast czuć zmielone zboże, mąkę. W smaku wyrazista – pieprz, kardamon, ale też wanilia i chleb. Finisz – jak aromat – bardzo mineralny, dużo pieprzu, goździki, rozgrzewa.
Okowita maja to Podole Wielkie Jęczmień 2021 (43%) z notą 95,5. Zapach kremowy, nuta zielonego ogórka, zielonego jabłka. W smaku tłuste ziarno, mineralność, surowy ziemniak, ogórek, marchew. W finiszu prażone zboże, oliwki, słodka mizeria, delikatna nuta korzenna.
Koniak maja to Vaudon Cognac Fins Bois 10YO (43%) z notą 89. Po okresie leżakowania we francuskim dębie, koniak trafił do dziewiczych beczek z amerykańskiego dębu. W zapachu masa moreli, brzoskwini, pomarańcze. Smak cierpki – tytoń, pomarańcze, herbata, bergamotka. W finiszu pomarańcze, mandarynki, tytoń, herbata, hibiskus, bergamotka.
Brandy maja to Ararat 25YO Aznavour (40%) z notą 94,5. Zapach śliwek, orzechów, tytoniu, herbaty, moreli, nektarynek, pomarańczy, anyżu, soli. W smaku tytoń, drożdże, czekolada, orzechy włoskie i laskowe, czekolada z pomarańczą. Finisz lekko kwaskowy, kandyzowane skórki cytryny, orzechy, suszone śliwki, rodzynki, suszone morele, suszone grzyby, ściółka leśna, mocny tytoń.
Calvados maja to Louis de Lauriston Calvados Domfrontais 100% Poire (40%) z notą 86. Dwa lata leżakowania we francuskim dębie. Kwaskowy, fermentacyjny, owocowy zapach, idący w kierunku cydru. Do tego przyprawy korzenne, cynamon, gałka muszkatołowa. I bardzo słodkie, dojrzałe owoce sadu. Smak lekki, gorzkawy, pestki owoców. Finisz kwaskowy, cytrusy, kwaśne gruszki, kwaśne jabłka.
Gin maja to Muma 01 (41,8%) z notą 95,5. Gin z Apulii, z wodą morską, rumiankiem, cynamonem, irysem, cytrusy. Zapach pełen pomarańczy, mandarynek, cynamonu i rześkiego jałowca o nutach igliwia, rumianek. W ustach rozgrzewa cynamon i jałowiec, czuć dużo cytrusów, zwłaszcza limonki, kwaśne cytryny. W finiszu grzeje pieprz, jałowiec, cynamon, goździki. Bardzo rześki, a jednocześnie korzenny.
Genever maja to Bobby’s Schiedam Genever (38%) z notą 86. Zapach bardzo słodowy i cytrusowy zarazem, w tle kolendra, jałowca nie czuć w zapachu, ale za to jest wyraźny w smaku. Pieprzny finisz – słód z pieprzem, kardamonem i sporo kolendry.
Rum maja to Colon Salvadoreno Coffee Infused (55,5%) z notą 95,5. Rum Ron Colon to połączenie mieszanki rumów z zimnym naparem z kawy bourbon z regionu El Ciprés, uprawianej na wysokości 1700 m n.p.m. obok słynnego wulkanu Santa Ana w Salwadorze. W skład tego rumu wchodzą: sześcioletni rum salwadorski destylowany w kolumnie, produkowany przez destylarnię Licorera Cihuatán, młody jamajski rum destylowany w alembikach z destylarni: Worthy Park, Hampden i Monymusk oraz trzyletni jamajski rum destylowany w alembiku przez Worthy Park. Zapach espresso i bardzo dobrego, estrowego jamajskiego rumu, nuta bananów, papai. W smaku jest kawa, jest fermentujący ananas, mango, papaja. Mocne. Finisz pełny espresso, wytrawny, cierpki, tytoniowy, gorzkie banany, głóg, tatarak, miód, mocny jamajski estrowy rum.
Tequila maja to Cabo Maya Añejo (38%) z notą 94,5. Osiemnaście miesięcy dojrzewania w amerykańskim dębie. Głęboki zapach egzotycznego drewna, hebanu, sandałowca, coli, orzechów włoskich, do tego kiszone limonki, ziemistość, tytoń, sadza. Smak wytrawny – gorzka czekolada z orzechami i rodzynkami, kakao, karmel, suszone śliwki, lody waniliowo-truskawkowe, pistacje. Finisz pikantny, przyprawowy, dużo goździków, cynamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, pieprzu. Maliny, truskawki, orzechy, wiśnie, sól, dużo soli. Bardzo wykwintna.
Whisky blended maja to Two Stacks Smoke & Mirrors Peated Stout Cask (48%) z notą 86. Mieszanka składająca się w: 10% z podwójnie destylowanej single malt whisky i 30% potrójnie destylowanej single malt dojrzewających w beczkach po bourbonie oraz 60% potrójnie destylowanej single malt starzonej w beczkach po bourbonie i po piwie imperial stout. Przyjemny zapach: jabłek, gruszek, chmielu, przypraw korzennych, polnych kwiatów, rumianku. Smak oleisty, słodowy, sporo kwaśnych jabłek, kwaśne śliwki, kwaśne zielone pomidorki, delikatnie słoność. W finiszu bardzo kwaśne, intensywne zielone jabłka, słód, pieprz.
Rye whiskey maja to Templeton Rye Oloroso Sherry (46%) z notą 83,5. Zapach słodki – wisienki koktajlowe, wanilia, głębiej – rozmaryn, śliwki. Smak wytrawny, dużo wiśni, gruszki i cierpkie jabłka, rozmaryn. Finisz ziołowy, do tego mleczna czekolada z orzechami laskowymi, syrop klonowy i gruszki oraz pieprz.
Amerykańska whiskey maja to Woodford Reserve Straight Wheat (45,2%) z notą 90. Wspaniały słodki, owocowy zapach – dużo słodkich gruszek, gruszkowe vinegar, czerwona porzeczka, żurawina, rozmaryn, nuta kwaśnego siana i orzechów laskowych, fistaszków, kakao, wanilii, białej czekolady, kokosa. W smaku lekko drożdże, czekolada z chili, czekolada z suszoną żurawiną, wanilia, ananas, batonik Bounty. W finiszu dużo gorzkiej czekolady, kakao, ziół, nuta herbaciana, kwiatowa.
Irlandzka whiskey maja to Writer’s Tears Japanese Cask Finish Chapter 6 (55%) z notą 89,5. Mieszanka trzykrotnie destylowanych single pot still i single malt. Whiskey finiszowana w beczkach z dębu mizunara. Zapach słodki, dużo słodkiego cynamonu, cynamonowa guma do żucia, gruszki, bardzo dojrzałe słodkie jabłka, dojrzałe śliwki, budyń truskawkowy. W smaku słodycz tylko przez chwilę, zaraz jest ukłucie pikantne – imbir, chili, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, a też i odrobina soli. Bardzo cierpkie jabłka, pestki jabłek, głóg, tarnina. Bardzo rozgrzewa. W finiszu powraca słodycz gruszek i jabłek, budyń waniliowy, choć jest też i pieprz, i goździki, tłuczone nasiona ostrej papryki.
Likier maja to J. Urbanowicz Mandarin Ginger (30%) z notą 95. Autorska receptura, która wskrzesza dawne tradycje likierów Mandarin Ginger, etykieta nawiązuje do dawnego wzornictwa Kantorowicza. W zapachu: keks, pomarańcze, rodzynki, wanilia, gotowane śliwki, szafran. W smaku – wanilia, rodzynki, cytryna. Bardzo ładny balans pomiędzy słodyczą a kwasowością. Finisz to keks ze skórkami cytryny, pomarańczy, z rodzynkami, budyń waniliowy, do tego: goździki, lekko pieprz, kardamon, sok z limonki, imbir.
Odkrycie maja to Ginsan!ty z Kolonii, mała rodzinna destylarnia Dagmary i Michaela Frangenberg. Robią na małym alembiku niezwykłe giny, np. infuzjowany ziarnami kawy, albo truflami, mają też w ofercie likiery. Bardzo kreatywna para.
I lektura maja, książka Tomasza Prange-Barczyńskiego i Wojciecha Bońkowskiego „Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach” (Ferment). Autorzy zjeździli włoskie winnice wzdłuż i wszerz, spróbowali tysięcy włoskich win, a na dodatek potrafią o swoich odkryciach opowiadać, zarażając czytelnika swoją pasją. Piszą inaczej. Tomasz skupia się na ludziach, miejscach, ważnym wyznacznikiem jego relacji jest zmienność miejsc i win w czasie. Wojciech pisze z pasją o tym, co ma na stole i w kieliszku, układa poematy na cześć wina i zaraz przechodzi do obiadu. Te inne sposoby postrzegania sprawiają, że opowieść jest pełniejsza, niż gdyby miała jednego autora. Wprowadzeniem do opisu win, winnic i winiarzy z wybranych regionów są informacje turystyczne w pigułce, zaś zwieńczeniem każdej opowieści są informacje o uprawianych tu odmianach, powierzchniach winnic, najbardziej znanych winach, apelacjach, są adresy i strony internetowe czołowych winiarzy, wybrane restauracje i wine-bary. Dobrze się to czyta, łatwo porusza po treści i warto mieć tą książkę w plecaku, czy walizce podczas podróży do Włoch.
Alkohol maja 2022: Glendronach 1990 30YO Pedro Ximenez Puncheon (Szkocja)
Wódka czysta maja 2022: Redaktorska (Polska)
Okowita maja 2022: Podole Wielkie Jęczmień 2021 (Polska)
Koniak maja 2022: Vaudon Cognac Fins Bois 10YO (Francja)
Brandy maja 2022: Ararat 25YO Aznavour (Armenia)
Calvados maja 2022: Louis de Lauriston Calvados Domfrontais 100% Poire (Francja)
Gin maja 2022: Muma 01 (Włochy)
Genever maja 2022: Bobby’s Schiedam Genever (Holandia)
Rum maja 2022: Colon Salvadoreno Coffee Infused (Salwador)
Tequila maja 2022: Cabo Maya Añejo (Meksyk)
Whisky blended maja 2022: Two Stacks Smoke & Mirrors Peated Stout Cask (Irlandia)
Rye whiskey maja 2022: Templeton Rye Oloroso Sherry (USA)
Amerykańska whiskey maja 2022: Woodford Reserve Straight Wheat (USA)
Irlandzka whiskey maja 2022: Writer’s Tears Japanese Cask Finish Chapter 6 (Irlandia)
Likier maja 2022: J. Urbanowicz Mandarin Ginger (Polska)
Odkrycie maja 2022: Ginsanity (Niemcy)
Lektura maja 2022: Tomasz Prange-Barczyński, Wojciech Bońkowski „Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach” (Ferment)