W sierpniu spróbowałem 216 nowych alkoholi. Część to pokłosie podróży do Czech i wizyt w kilku destylarniach, część to produkty wciąż zgłaszane z całego świata na konkurs Warsaw Spirits Competition, na koniec sierpnia to już ponad 400 produktów. Sierpień zamknąłem przed Festiwalem Whisky w Jastrzębiej Górze, nie zdążyłbym skatalogować próbek, te wejdą do września. Najwyżej w sierpniu oceniłem whisky Linkwood 30YO 1974 Rare Malts oraz czeski destylat owocowy Rýdzi Fruit Spirit Blackcurrant, oba na 96 punktów. W sierpniu 137 próbek oceniłem w przedziale medalowym 80-100, tj. aż ponad 63% całości. Oceny 95+/100 otrzymało aż 11 próbek, to poza wspomnianymi: Arcturus Rye, Stará Dáma Gdoulovice 2022, Raspenava Slivovice ex Port Cask 7, Raspenava Williams ex-Chardonnay, Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 301, Angel’s Envy Finished in Port Wine Barrels Cask Strength 59,65%, Arcturus Rye Premium, Stará Dáma Aroniovice 2022 oraz Wolf & Oak Eliksir Leżakowany 22 Miesiące. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 4 | 16 | 25 | 77 | 34 |
II | 0 | 0 | 0 | 2 | 7 | 8 | 29 | 25 | 75 | 50 |
III | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 7 | 13 | 35 | 109 | 83 |
IV | 0 | 1 | 0 | 1 | 2 | 3 | 10 | 19 | 36 | 25 |
V | 0 | 0 | 1 | 1 | 6 | 8 | 20 | 24 | 94 | 54 |
VI | 1 | 3 | 5 | 2 | 3 | 6 | 20 | 51 | 87 | 48 |
VII | 0 | 2 | 0 | 0 | 1 | 5 | 10 | 26 | 77 | 36 |
VIII | 1 | 0 | 3 | 3 | 7 | 21 | 39 | 99 | 38 | |
razem | 3 | 6 | 12 | 14 | 21 | 48 | 139 | 244 | 654 | 368 |
Alkohol sierpnia 2024
Linkwood 30YO 1974 Rare Malts (54,9%)
Wypuszczona w serii Rare Malts w 2005 roku. Intensywny zapach dojrzałych jabłek, gruszek, moreli, śliwek, czereśni, do tego skóra, tytoń, lekko octany. W ustach imbir, ziele angielskie i bardzo soczyste kwaśne jabłka, rześko. W finiszu dużo przypraw korzennych, kwaśna żurawina, śliwki, jabłka, morele, skóra. Złożona, bardzo dobra whisky.
W ofercie: Dom Whisky
28,5/29/29/9,5=96
Wódka czysta sierpnia 2024
Arcturus Rye Premium (40%)
Zapach mączny i owocowy, delikatny. Są tu: śliwki, rodzynki, nutka miodowa i słodka mąka, wypieczona skórka chleba i delikatnie liście chrzanu. W ustach pełna, tłusta, mączna – czarne oliwki, wypieczona skórka chleba, lekka cierpkość. W finiszu nadal bardzo oleiście – czarne oliwki, jest lekki pieprz, ziele angielskie, słoność i dużo mocno wypieczonego żytniego chleba.
W ofercie: Salon Win i Alkoholi
29/29/28,5/9=95,5
Wódka smakowa sierpnia 2024
Chrzanova Polish Root (42,3%)
Producentem jest Dolina Samy, to geist z chrzanu z pól Winnicy Jankowice z domieszką jabłek z sąsiedniego sadu. Fantastyczny, intensywny, dość ostry zapach chrzanowy, nuta lubczyku i pieczonego ziemniaka. Smak słodko-cierpki, nuty chrzanu i wasabi. Finisz przyjemny, cierpko-pikantny, kwaskowe jabłka i ostry chrzan.
W ofercie: Dolina Samy
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Wódka starzona sierpnia 2024
Palona Château Kirwan Cask Finished RWC003/23 (52%)
Trzecia edycja w serii Palona Château Kirwan. To destylat z ziaren pszenicy, kukurydzy i słodu jęczmiennego, który przez pierwsze trzy lata leżakował w beczkach z białego dębu amerykańskiego, a potem czternaście miesięcy w beczce barrique nr RWC003/23 po czerwonym winie z Château Kirwan Margaux Grand Cru Classé. Limitowana edycja, tylko 1365 indywidualnie numerowanych butelek Słodki zapach, lekko utleniony – śliwki, morele, miód, toffi. W smaku dużo toffi i miodu, solony karmel. W finiszu karmel, lekka pieprzność, ziołowość, imbir.
W ofercie: Dom Wina
27/26/26/7,5=86,5
Rýdzi Fruit Spirit Blackcurrant (48%)
Czeski destylat z polskiej czarnej porzeczki. Miesiąc fermentacji i tylko miesiąc leżakowania w stalowym zbiorniku. Zapach fantastyczny, czysty, cierpki, masa czarnej porzeczki. W smaku soczyste, cierpkie, bardzo porzeczkowe, znakomicie zrobione. Finisz to jest czysta czarna porzeczka, usta pełne owoców.
Brak w Polsce
29/29/29/9=96
Absynt sierpnia 2024
Tessellis Absinthe Verte (64%)
Destylacja 14 botaników, wśród nich: anyż zielony, koper włoski, bylica piołun, bylica pontyjska, lukrecja, jałowiec, hyzop, mięta pieprzowa, mirt cytrynowy, melisa, hyzop, krwawnik pospolity. Przyjemny, intensywny ziołowy zapach – tymianku, piołunu. W smaku dużo anyżu, pieprz, mięta pieprzowa i piołun. W finiszu dużo piołunu i tymianek, jakby też skórki gorzkiej pomarańczy, co daje wrażenie większej lekkości.
W ofercie: Tessellis Distillery
26,5/27,5/27,5/8=89,5
Gin sierpnia 2024
Wolf & Oak Wilczy Owoc Pasji (38%)
Gin mocno owocowy. Bardzo przyjemny, koktajlowy zapach mango i marakuji. Smak słodko-cierpki, delikatny jałowiec, bardzo dużo owoców. Finisz bardzo rześki, kwaskowy i bardzo owocowy.
W ofercie: Wolf & Oak
27,5/27/27/7,5=89
Brandy sierpnia 2024
Jaworek Okowita Winna (43%)
Zapach delikatny, lekko maślany, śliwki, gruszki, czereśnie. W smaku przyjemna cierpkość – kwaśne jabłka, kwaśne morele, śliwki. Finisz długi i przyjemnie lekki, owocowy, kwaskowo-taniczny, dużo kwaskowych jabłek.
W ofercie: Winnice Jaworek
25,5/26/26,5/8=86
Koniak sierpnia 2024
Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 301 (45%)
Koniak z apelacji Grande Champagne, destylowany w latach 70. XX wieku przez Guya Laurichesse, którego syn Olivier wraz z żoną Léą założył markę Laurichesse Cognac w 2018 roku. Destylacja w alembiku 1200 l w rodzinnej posiadłości Verrières. Wypuszczono jedynie 388 butelek. Seria butelkowana jako Hommage, znana jest również jako Le Chai de mon Père („Piwnica mojego ojca”), której celem jest podkreślenie eau-de-vie destylowanej przez ojca Oliviera. Zapach skóry, orzechów włoskich, lukrecji, anyżu, lekko śliwki, moreli, czuć też octany, politurę i utlenienie, stare wino, rancio. Smak potężny – skóra, lukrecja, lekki anyż i mięta, rodzynki i daktyle, sól, duża taniczość – tytoń, zielona herbata, owocowa kombucha. W finiszu gorzki tytoń, głóg, gorzkie kakao, jarzębina, jest też gorzka wanilia, gorzka czekolada, wafelek waniliowo-czekoladowy, ale gorzki, są też w posmaku gorzkie migdały i nie słodkie rodzynki, anyż, nuta mięty. Bardzo złożony i bogaty koniak.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9,5=95
Grappa sierpnia 2024
Marzadro Diciotto Lune Riserva Botte Whisky (42%)
Wieloszczepowa grappa z czerwonych i białych winogron. Przez 18 miesięcy leżakowała w małych beczkach z: wiśni, jesionu, dębu i robinii akacjowej, a potem była dodatkowo finiszowana w beczkach po szkockich whisky (torfowych i nie tylko). W zapachu dużo słodyczy gronowej, ale nie męczącej – lekkiej, kojarzącej się z sadem, z polnymi kwiatami. W smaku dużo owoców – słodkie czerwone jabłka, morele, śliwki, ale też słodki ananas i do tego delikatne nuty słodowe, dymne, harmonijnie połączone z owocowością. Finisz kwaskowy – jabłka, gruszki, śliwki, nuty oleiste.
W ofercie: North Coast
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Rum sierpnia 2024
Zaka 2008 Trinidad Whisky Wood Cask Finish (45%)
Edycja z serii Private Rum Collection, po 13 latach dojrzewania w beczkach z dębu amerykańskiego, rum przelano do beczek po japońskich whisky. Bardzo intrygujący aromat – jakby bataty, maniok czy nawet tapioka. W ustach oleistość i ziemistość, dużo manioku. W finiszu ziemistość, wosk, ale też zaskakujące nuty słodkiego ananasa.
W ofercie: AlkoŚwiat
27,5/27,5/27/7,5=89,5
Baijou sierpnia 2024
Kuaijishan 10YO (14%)
To tradycyjna receptura pierwszy raz zapisana w 1743 roku, znana jako Huijishan Shaoxing, fermentowane są ryż, sorgo i słodka pszenica z wykorzystaniem startera drożdżowego qū. Trunek jest leżakowany w kamionce przez kilka lat. Trunek należy do chińskiej kategorii alkoholi zwanej huangjiu, lub po prostu winem ryżowym lub żółtym winem. Zapach sojowy, grzyby, słoność, orzech włoski. W smaku grzyby, orzechy włoskie, sól, soja. W finiszu gotowany ryż z sosem sojowym.
Brak w Polsce
27,5/27,5/27/8=90
Whisky blended sierpnia 2024
Whistler Dark Symphony (43,14%)
Edycja limitowana z 2023 roku, z destylarni Boann, mieszanka trzykrotnie destylowanej whiskey malt (20%) oraz grain (80%). Początkowo whisky dojrzewała przez 3-4 lata w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, a następnie przez co najmniej 12 miesięcy w beczkach N.E.O.C (New Era Oak Cask) po koniaku VSOP. Klepki beczek N.E.O.C są ręcznie heblowane i delikatnie tostowane, aby wydobyć pikantność dębu. Zapach jest fantastycznie owocowy i słodki – dużo malin, truskawek, żurawiny, liczi, słodki zapach malw, delikatna nuta cynamonu. W ustach słodki cynamon, poziomki, kandyzowane skórki cytryny, nuta mineralna. W finiszu dużo przypraw korzennych – cynamon, kardamon, słodka śliwka, malina i poziomka oraz słodki, karmelowy słód. Bardzo ciekawa edycja.
W ofercie: Ambra/Distillers Limited
27,5/27/27/7,5=89
Whiskey irlandzka sierpnia 2024
Boann Solstice Single Pot Still 3YO (56,5%)
Pot still whiskey z jednej beczki nr 2 po pedro ximenez, tylko 429 butelek. Intensywny zapach rodzynek, fig, daktyli, skorupek orzechów włoskich i wanilii. W ustach zaskakuje ostrą nutą ciętego chrzanu, pieprznością, imbirem. Finisz jest oleisty, jest dużo pieprzu, ale też słodycz rodzynek i daktyli, są zielone orzechy włoskie.
Brak w Polsce
27/26,5/26,5/7,5=87,5
Bourbon sierpnia 2024
Angel’s Envy Finished in Port Wine Barrels Cask Strength (59,9%)
Edycja limitowana z 2022 roku, wypuszczono 16980 butelek. Piękny zapach śliwek, wiśni, moreli, suszonych moreli, rodzynek, truskawki, ciasta ze śliwkami i kruszonką. W smaku słodycz i taniczność, cierpkość – dużo moreli, gruszki, soczyste brzoskwinie, w ogóle jest bardzo soczyście, też cytrusy – pomarańcze, pomelo, tropikalne owoce – liczi, marakuja. W finiszu natomiast orzech włoski, orzeszki ziemne, skóra, suszone śliwki, lekki tytoń. Rewelacyjna whiskey.
W ofercie: Bacardi-Martini
28,5/29/28,5/9=95
Likier sierpnia 2024
Wolf & Oak Eliksir Leżakowany 22 Miesiące (45,3%)
Wspaniały zapach ziół i pomarańczy, goryczka chmielowa, wędzone śliwki. W ustach dużo nut gorzkich – bardzo gorzkie pomarańcze, gorzka mięta, goździki. W finiszu dużo goryczki, goździków, chmielu i pomarańczy. Rozgrzewa.
W ofercie: Wolf & Oak
29,5/28,5/28,5/9=95,5
Odkrycie sierpnia 2024
Stará Dáma
Firma powstała w 2002 roku. Mają gorzelnię, produkują soki, napoje, cydry, wina owocowe. Przy gorzelni jest sklepik. Gorzelnia wyposażona jest w bardzo proste dwa kotłowe alembiki, jeden o pojemności 300 l, drugi 150 l. Cały proces sterowany jest ręcznie, nie ma tu kolumny. Fermentacja odbywa się w plastikowych zbiornikach w temperaturze 15-20 stopni. Przerabiają owoce lokalnych sadowników – jabłka, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, aronię, pigwę, śliwki.
Brak w Polsce
Lektura sierpnia 2024
Tomasz Prange-Barczyński „Riesling i tapasy”
Nie jest to książka kulinarna, a raczej podróżnicza. Wino i jedzenie mają do siebie pasować, ale przede wszystkim ważne jest odkrywanie, a tu przemożną rolę odgrywać będzie magia chwili i genius loci. „Riesling i tapasy” to do pewnego stopnia kontynuacja książki „Europa na winnych szlakach”, Tomek cały czas zaprasza nas do podążania jego tropem po winnych szlakach. A, że odwiedza nie tylko winnice, a też restauracje, tawerny i miejskie targowiska, to tym barwniejsza jest jego opowieść. Tym razem zabiera nas nie tylko do Włoch, Hiszpanii, Francji czy Portugalii, ale też do Czech i Słowacji, Serbii, Słowenii i Chorwacji, Grecji i Bułgarii, Austrii i Niemiec, na Węgry. Uzupełnieniem relacji podróżnika jest swego rodzaju indeks – propozycje sprawdzone przez autora połączenia konkretnych win z różnymi daniami
W ofercie: Wydawnictwo Pascal