We wrześniu spróbowałem 106 nowych mocnych alkoholi. Okazjami do nowych penetracji były m.in. warszawski festiwal Rum Fest czy kongres Alkohole i Napoje. Ponad połowa próbek (aż 73) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100, zupełnie złych rzeczy szczęśliwie nie piłem.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-IX – styczeń-wrzesień):
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 1 | 0 | 0 | 7 | 3 | 7 | 10 | 5 | 19 | 10 |
II | 20 | 14 | 10 | 24 | 24 | 22 | 36 | 31 | 45 | 10 |
III | 3 | 3 | 2 | 4 | 15 | 15 | 50 | 50 | 134 | 85 |
IV | 13 | 9 | 4 | 14 | 9 | 4 | 14 | 10 | 14 | 17 |
V | 1 | 1 | 4 | 4 | 1 | 8 | 16 | 22 | 77 | 15 |
VI | 1 | 3 | 3 | 4 | 14 | 11 | 21 | 33 | 55 | 19 |
VII | 0 | 2 | 6 | 10 | 4 | 18 | 15 | 38 | 62 | 33 |
VIII | 0 | 3 | 0 | 3 | 7 | 2 | 21 | 28 | 41 | 31 |
IX | 0 | 0 | 0 | 1 | 4 | 5 | 10 | 13 | 44 | 29 |
razem | 39 | 35 | 29 | 71 | 81 | 92 | 193 | 230 | 491 | 249 |
Alkoholem września został równie wybitny, co drogi, koniak Hennessy Paradise Imperial (40%) z notą 98/100. Aromat subtelny i delikatny – jabłka, pieczone jabłka, tytoń, skóra i cynamon, do tego egzotyczne drewno, lekko liście wiśni. W smaku taniczne, orzechy włoskie, gorzkie i kwaśne jabłka, cynamon, gałka muszkatołowa, hibiskus, bergamotka. Finisz bardzo korzenny, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, sencha, sok z wiśni, migdały, skórka pomarańczy.
Wódka czysta września to Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana (40%) z notą 97,5. Aromat bardzo delikatny, ogórki gruntowe, mizeria, anyż, koper. Bardzo delikatna w smaku, wciąż z lekką nutą ogórka, która im bliżej finiszu, tym bardziej przechodzi w kierunku karotkowym. Jest też delikatna nuta chrzanu.
Najciekawsza wódka smakowa to Khortytsa Black & Gold (40%) z notą 94,5. Z dodatkiem miodu i nalewów z chleba żytniego. Aromat czysty, delikatne nuty słodyczy. W smaku słodko-wytrawna, posmak kwasu chlebowego. Finisz rozgrzewający – kardamon, ziarno, cierpkie jabłka.
Okowitą września jest Podole Wielkie Ziemniak 2015 (42,6%) z notą 98. W aromacie – rześki ogórek, bardzo zielony ziemniak, lekko koper. Bardzo oleista. W smaku nieprawdopodobnie delikatne i dominuje ogrodowy ogórek, w finiszu marchew (!). Wspaniały warzywny smak. Zachwyca lekkość tej okowity. W finiszu, już na koniec, są też lekkie nuty ziołowe – tymianek i rozmaryn, ale marchew absolutnie dominuje.
Gin września to Puerto de Indias Strawberry (37,5%) z notą 82,5. Delikatny aromat truskawki, malin, tarniny i cytrusy, głównie cytryny, kandyzowane cytryny. W smaku dużo truskawki, ale i sporo jałowca, igliwie, zielone szyszki. Finisz słodki, leśna jagoda, truskawka, malina, ale podkręcony jałowcem i nutą wilgotnej kory drzewnej.
Rum września to Monymusk 9YO 2010 EMB Habitation Velier (62%) z notą 96. Aromat syropu piniowego, słodki i leśny, igliwie, tytoń, cierpkość fermentacji. Smak słodki i cierpki zarazem, tytoń wiśniowy, port ruby, finisz jest wysuszający, tytoniowy, nuty soli, maku, bardzo cierpkie wiśnie.
Chachaça września to Piragibana 2012 (47%) z notą 93,5. Aaromat jednocześnie słodki i kwaśny, przefermentowane banany, sok z granata. W smaku – banany, kokos, orzechy, lekko tytoń, finisz słony, gorzki, kora.
We września najlepszą brandy została Alvisa XO 50 años de traditión (40%) z notą 82,5. Aromat cierpki – tytoń, suszone wiśnie, orzechy, a ze słodkich rzeczy – czekolada z orzechami laskowymi. W ustach orzechy włoskie i pomarańcze, cierpkość tytoniu, rodzynki, suszone morele, figi. W finiszu ziarna kawy, rodzynki, orzechy, bakaliowy, świąteczny klimat.
Jest też we wrześniu marc miesiąca, pierwszy w historii tak wysoko oceniony polski destylat z wytłoczyn. OVII Okowita z Wytłoków Winogron 2018 (40%) z notą 89. Przyjemny zapach – palonych skórek winogron, lekko słonecznika (także prażonego), lekko rumianku. Smak cierpki, kwaśne winogrona, kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, bardzo orzeźwiające. W finiszu lekko nuta ziemista, mineralna, pestkowa, dużo winogron, nuta czarnej porzeczki.
Whisky single malt września to Loch Lomond 25YO Three Wood Matured (46,3%) z notą 95,5. Aromat bardzo przyjemnie owocowy, rześki, nie zdradza tak długiego okresu maturacji. Są tu: morele, brzoskwinie, słodkie, dojrzałe jabłka, gruszki, lekko nuta siana, suszonych kwiatów, ziół. W smaku wyraźny wpływ sherry, choć wino nie zdominowało tej rześkiej owocowości whisky, dodało wytrawności, nuty orzechowej. Finisz lekko trawiasty i dużo młodego, zielonego ziarna, papierówki, poza tym nuty skóry, które dodają wykwintności. Bardzo ciekawie skomponowana whisky, najlepsza w portfolio Loch Lomond.
Whiskey irlandzka to Writers Tears Copper Pot Marsala SC (46%) z notą 90,5. Aromat słodki – bez, fiołki, irysy, wiśnie, poziomki. W smaku wędzone rodzynki, daktyle, miód. Finisz słodki, bardzo przyjemny, dojrzałe gruszki, morele, syrop brzoskwiniowy, delikatna nuta orzeszków piniowych, cierpkość tytoniu.
Likier września to Koval Liquer (30%) z notą 93. Do klasycznego ginu amerykańskiej destylarni Koval dodano soku z żurawiny, obniżając moc do 30%. Wspaniały aromat i smak, cierpkość i jałowiec, jagody leśne, borówki, żurawina. Finisz długi i niezwykle przyjemny, bardzo dużo jałowca, jagód leśnych i żurawiny, biała porzeczka.
Odkryciem września jest gorzelnia Podole Wielkie, działają od wielu lat, produkowali wcześniej destylat do zestawiania wódek dla firmy Vestal, a teraz wypuścili własne wódki i okowity. Już w październiku odbędzie się degustacja ich trunków w coctail-barze Kita Koguta, warto przyjść i popróbować.
Alkohol września 2019: Hennessy Paradise Imperial (Francja)
Wódka czysta września 2019: Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana (Polska)
Wódka smakowa września 2019: Khortytsa Black & Gold (Ukraina)
Okowita września 2019: Podole Wielkie Ziemniak 2015 (Polska)
Gin września 2019: Puerto de Indias Strawberry (Hiszpania)
Rum września 2019: Monymusk 9YO 2010 EMB Habitation Velier (Jamajka)
Chachaça września 2019: Piragibana 2012 (Brazylia)
Brandy września 2019: Alvisa XO 50 ańos de traditión (Hiszpania)
Marc/grappa września 2019: OVII Okowita z Wytłoków Winogron 2018 (Polska)
Whisky single malt września 2019: Loch Lomond 25YO Three Wood Matured (Szkocja)
Whiskey irlandzka września 2019: Writers Tears Copper Pot Marsala SC (Irlandia)
Likier września 2019: Koval Liqueur (USA)
Odkrycie września 2019: Gorzelnia Podole Wielkie (Polska)