zbudowana w 1975 roku w Glenrinnes (region Speyside) nowoczesna destylarnia whisky powstała na potrzeby ówczesnego potentata na światowym rynku alkoholowym – Seagram, podobnie jak zbudowana dwa lata wcześniej siostrzana gorzelnia Braeval. Koszt uruchomienia gorzelni wyniósł 2,7 mln funtów, a w 1989 roku dokonano kolejnych inwestycji, podwajając liczbę alembików do czterech i moce produkcyjne do ok. 4 mln l whisky rocznie. Od 2001 roku jest własnością Pernod Ricard, bezpośrednio zarządza nią Chivas Brothers. W latach 2002-2005 stała zamknięta. Proces produkcji jest do tego stopnia zautomatyzowany, że destylacją może zajmować się tylko jedna osoba. Dziwna nazwa Allt-A-Bhainne to po gaelicku „Palone mleko”. Ta mało znana koneserom single malt whisky gorzelnia od początku działała głównie na potrzeby zestawiania blendów Chivas Regal. Co ciekawe, gorzelnia dysponuje bardzo niewielkim magazynem do składowania whisky, dlatego część jej produkcji – głównie ta oferowana jako single malt – dojrzewa w magazynach destylarni Laphroaig na wyspie Islay, dzięki czemu uzyskują charakterystyczny słony smak. Płowa produkowanej w Allt-A-Bhainne robiona jest z lekko torfowanego (10 ppm) słodu, reszta z nietorfowanego. Właściwie jedyną łatwiej dostępną wersją single malt z tej destylarni jest whisky o nazwie Deerstalker, dwunastoletnia, z nutami słodkimi i owocowymi, nic szczególnego. Nie zachwyca też wypuszczona w 2009 roku w serii Connoisseurs Choice przez niezależnego dystrybutora Gordon & MacPhail Allt-A-Bhainne wydestylowana w 1995 roku, również o ożywczych owocowych aromatach, ze słodka nutą kukurydzy. Większość torfowanej whisky idzie niestety do blendów, poza Chivas Regal jest to m.in. 100 Pipers.