To pierwsza propozycja marki L’Ambrogio Milano, aperitivo na bazie dealkoholizowanych win ze szczepów pinot gris i sangiovese, z dodatkiem owoców, ziół, przypraw korzennych, są tu m.in.: skórki pomarańczy, cynamon i rabarbar, piołun, korzeń goryczki, galanga, goździki czy rosnący we włoskich Alpach krwawnik piżmowy oraz igły sosny. Całość powstaje w Piemoncie, sercu włoskiego aperitivo. Barwa lekko pomarańczowa, w aromacie bardzo harmonijna mieszanka ziół i cytrusów, przypomina aromatem czerwony wermut, sporo piołunu. W ustach lekkie, ale wyraziste, ziołowe, gorzko-kwaskowe, z bardzo długim finiszem zbudowanym na ziołowości i kwasowości.
Ambroeus świetnie sprawdzi się jako baza dla 0% wersji klasycznych koktajli: Americano, Negroni, Spritz, Negroni Sbagliato. Doskonale smakuje też solo – chłodny, z plasterkiem cytrusa, lodem i delikatną wodą gazowaną.
Polskim dystrybutorem marki jest Crimston.