Aroniowa nalewka

rzadko wychodzi dobra, bo aronie są cierpkie, dają dominujący smak, który trudno przełamać. Jedynym znanym mi udanym produktem aroniowym jest Likier z aronii zakroczymskiej (firmy Eko-Fruit pana Ireneusza Kostrzewskiego z Zakroczymia), która jest zaskakująco słodka, a jednocześnie wyciągnęła to, co w aronii najlepsze – jej soczystość. Pan Kostrzewski najpierw zasypuje owoce cukrem, potem odciąga sok, potem dopiero zalewa te same owoce spirytusem, na koniec dodaje odciągniętego wcześniej soku. Taka nalewka jest smaczna, ale niskoprocentowa (18%), nie mniej inne  tradycyjne metody włącznie z zagotowaniem owoców czy dodaniem wina, dają marne efekty, trunek może być mocny, ale pozostaje nieprzyjemnie cierpki lub nabiera smaku wina, ewentualnie przypraw (korzeni, wanilii, w zależności co się doda).

1 komentarz do “Aroniowa nalewka”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.