w XIX wieku na małej szkockiej Wyspie Arran było blisko 50 gorzelni, dziś jest jedynie Arran Distillery, która na dodatek nie ma historii, założono ją dopiero w 1993 roku – jej twórcą był Harold Currie, przez lata dyrektor zarządzający w Chivas Brothers. Pierwszy spirytus popłynął w 1995 roku, w 1998 roku wypuszczono pierwszą 3-letnią whisky. Arran robi nieco dymne, głębokie whisky, z nutą imbiru, orzechów czy suszonych owoców. Produkują zarówno whisky typu single malt: The Arran Malt, Robert Burns i Machrie Moor oraz blendy: Lochranza i Robert Burns (nazwisko szkockiego poety pojawia się na dwóch rodzajach whisky, Arran Distillery jest mecanasem fundacji World Burns Federation). Malty są ciężkie, wyraźnie torfowe, blendy są bardziej orzeźwiające, choć zarówno z nutami torfu jak i soli. Dostępne wersje to: 10-, 12-, 14-, 16-letnie Arran, single malt Robert Burns, a także seria single maltów fiiszowanych w beczkach po winach: Sauternes Wine Cask, Amarone Wine Cask, Port Wine Cask, Premium Single Sherry Cask oraz Premium Single Bourbon Cask. Ponadto specjalne edycje: Machrie Mooor Single Malt, Orkney Bere Barley Single Malt, Arran 12 Year Old Single Malt Cask Strength, Angels & Devils I inne. Produkują także likier na bazie single malt – Arran Gold Single Malt Whisky Cream Liqueur (17%). Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających.