Australijski pomysł na rum

6 listopada 2023 Krzysztof Piaseczny zorganizował degustację rumów Dead Reckoning. To australijski projekt, stworzony przez Justina Boseleya, który brał udział w degustacji. Marka powstała jako część działalności sklepu z rumami i działalności importowej – La Rumbla Imports w Adelajdzie. Kolekcja liczy obecnie 13 rumów m.in. z: Australii, Barbadosu, Fidżi, RPA czy Jamajki.

Killik High Ester Rum Dead Reckoning (55%)

Wydane w 2023 roku, 355 butelek. Destylacja w alembiku, Killik Distillery z Australii, przy fermentacji wykorzystują dunder i florę bakteryjną, by uzyskać bardziej estrowy rum. W zapachu tort waniliowo-budyniowy, nasączony rumem, z galaretką cytrynowo-bananową. Przyjemnie, ale zbyt cukierniczo i słodko. W smaku także dużo słodyczy – słodkie jabłka, gruszki, soczyste mango, mięsisty melon, ciasto waniliowo-bananowo-czekoladowe z rumem. Finisz przyjemny, owocowy – dużo słodkich gruszek williams, banany, papaja, mango, melon, słodycz miodu i słodka soczysta brzoskwinia.

4/5

24,5/24,5/25/7=81

Foursquare Barbados Spanish PX Cask 9,5YO Dead Reckoning (52%)

Wydane w 2023 roku, 169 butelek. 8 lat leżakowania w tropiku, finiszowanie w Australii: 6 miesięcy w 40-letniej beczce po sherry PX z Bodegi Pedro Rodriguez i rok w mocno wypalonej beczce po bourbonie Maker’s Mark. Zapach drewna sandałowego, cynamonowca, kakao, rodzynek, suszonych moreli. W smaku delicje pomarańczowe, cynamon, lekko anyż, lekko imbir – rozgrzewa. Do tego wiórki kokosowe. W finiszu czekolada, pomarańcze, kakao, wafelek z nadzieniem kokosowo-waniliowym, suszone wiśnie, galaretka wiśniowa, ciasto z rumem i rodzynkami.

4/5

26/25/25,5/7=83,5

Foursquare Barbados Old Tawny Cask 10,5YO Dead Reckoning (52%)

Wydane w 2023 roku, 164 butelki. 8 lat leżakowania w tropiku, potem 2,5 roku w suchym klimacie Australii, w tym: 8 miesięcy w Seppeltsfield Road Distillers w starej 60-letniej beczce po Tawny oraz 22 miesiące w mocno wypalonej beczce po bourbonie Maker’s Mark. Zapach pomarańczy, wytrawnej czekolady, kakao, galaretki wiśniowej, rodzynek, bardzo młodych orzechów włoskich. W smaku – orzechy, kakao, nutka bananowa, kokosowa, nutka korzennego tytoniu. W finiszu wytrawna czekolada z orzechami, pieprz, imbir, kokos, nuty maślane.

4/5

26/26/26/7,5=85,5

Mhoba French & Red Wine Cask 2,5YO Dead Reckoning (56%)

Wydane w 2022 roku, 377 butelek. Destylacja w alembiku świeżego soku trzcinowego. Tylko 2,5 roku starzenia, z czego dwa lata leżakował w beczce z francuskiego dębu po czerwonym winie Vrede Em Lust i pięć miesięcy w beczce po czerwonym winie z RPA. W aromacie – nafta, olej silnikowy, kwaśny fermentujący miód, fermentujący ananas, tytoń. W smaku przejrzałe banany, kompostujące śliwki, jagody leśne, żywica, syrop sosnowy, sok z czarnego bzu. Finisz przyjemnie owocowy, soczysty, masa kwaskowych śliwek, renklody, mirabelki, jagody, jeżyny i agrest oraz fermentujący ananas i tytoń owocowy. Świetna edycja.

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8=90,5

South Pacific Distillery Mutiny Dead Reckoning (68%)

Wydane w 2022 roku, tylko 47 butelek. Dwudziestoletni rum z Fidżi wydestylowany w alembiku oraz starzony całkowicie w klimacie tropikalnym. Zapach sadzy, tytoniu, starej piwnicy, orzechów włoskich i fistaszków, egzotycznego drewna. Smak głęboki – stare drewno, stara piwnica, korzenny tytoń, czekolada z cynamonem i orzechami, kwaśne śliwki, ume. W finiszu coli, zielone orzechy włoskie, kwaśny hibiskus, kwaśne jabłka, delikatnie słoność, lukrecja, bardzo bogate. I smaczne.

4.5/5

27,5/27,5/28,5/8,5=92

Antigua Distillery Nelson’s Dockyard Sherry Cask Dead Reckoning (50%)

Wydane w 2023 roku, tylko 48 butelek. Czteroletni rum z Antigui, z destylarni w której powstaje m.in. marka English Harbour. Pierwsze dwa lata spędził w beczce po bourbonie w miejscu wyprodukowania i kolejne dwa beczce w Australii w beczce pierwszego napełnienia po słodkim winie apera (australijski odpowiednik sherry). Zapach delikatnie ziołowy, korzenny, cynamonowy, liofilizowane banany, kawa. W smaku słoność, skóra, taniczność, jarzębina, rokitnik, kwaskowe śliwki i lekko kokos. Finisz jest cierpko-słodki, pralinki kakaowe posypane wiórkami kokosowymi, wisienki koktajlowe, sadza, tytoń, sól.

4/5

26/26/26/7=85

HMS Antelope Navy Blend Dead Reckoning (55%)

Wydane w 2021 roku, tylko 47 butelek. Mieszanka rumów: czteroletni alembikowy z Australii (Beenleigh), pięcioletni alembikowy z Jamajki (Worthy Park), 2-5 lat kolumnowy z Gujany (Demerara), 3-5 lat kolumnowy z Trynidadu (Angostura) i pięcioletni kolumnowy z Barbadosu (Foursquare). Bardzo przyjemny zapach – mineralny, owocowy, lekka nuta kawy, lekka kakao, śliwek. Bardzo wyważone, ładnie zbalansowane. W smaku dużo ostrych przypraw korzennych – cynamon, cynamonowiec, ziele angielskie, kardamon, ume i pomarańcze, ależ tu się dużo dzieje. Finisz jest lekki, smak obiecywał więcej, jest tu kumkwat, kiwi, bardzo ciekawe, choć dość krótkie. Ukłucie pieprzu, chili, kardamonu. Bardzo ciekawie ułożony rum.

4.5/5

27/28/27/8=90

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.