niemiecki odpowiednik polskiego i litewskiego Krupniku, wysokoprocentowa nalewka miodowo-korzenna. Trunek drogi i wysoko oceniany, popularny szczególnie w Niemczech Wschodnich. Produkowany przez kilka firm, oferowany zwykle w mocy 33-45%, choć bywają zarówno słabsze (nawet 20%) jak i mocniejsze (50%). Smak zależy od mocy, użytego miodu (zwykle lipowy, ale bywa też np. leśny) i zestawu ziół oraz korzeni (zwykle wanilia, czasem cynamon i inne). Nazwa oznacza pułapkę na niedźwiedzie i zwykle niedźwiedź widnieje na etykiecie, choć spotyka się także nazwę Bärenjäger (łowca niedźwiedzi). Najlepszy i najbardziej znany Bärenfang produkuje firma Teucke & Koenig, która należy do grupy Schwarze & Schlichte, ma on 33% i słodki smak kwiatowego miodu.

Komentarze

Autor: Disorder

Komentarze

  1. Planuję się za niego zabrać. Mam przepisy na wersję 30%, 38% i 45%. Ze składnikami korzennymi nie jest tak prosto, przepisy mają drugie dno, z ciekawych dodatków jest nalew na dziewannę, różnorakie destylaty, a cały wic polega na proporcji miodu i wody. To, co sprzedają teraz to już nie ta „pułapka.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail