Belvedere 10 to luksusowa wódka, zrobiona z jednego zbioru ekologicznego żyta odmiany Dankowskie Diamond, uprawianego na jednym polu w północno-wschodniej Polsce. Żyto zostało zasiane w sierpniu na jednym polu w majątku Bartężek, położonym na Pojezierzu Mazurskim, przedestylowane w ulokowanej tam gorzelni rolniczej. Spirytus podlega 10-etapowemu procesowi tworzenia. Wytworzony w małych partiach, leżakowany przez 10 miesięcy. Niezwykła jest butelka, zbudowana jakby z 10 poziomów, z fasetkami, które nadają „diamentowy blask” w hołdzie dla użycia odmiany żyta. Zapach słodki, wanilia, biała czekolada, kokos, orzechy włoskie. Smak słodko-cierpki, zielone orzechy i czekolada, winogrona, bardzo kremowa. W finiszu kremowość, waniliowość, lody pistacjowe, lody kakaowe, goryczka. Klasyczna moc 40%.
Powiązane artykuły
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]
Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]
Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]
Zabutelkowana z mocą 50%, jedna z beczek dedykowanych dla sklepów duty free. Aromat ostry, intensywny, […]
To druga oficjalna edycja single malt z destylarni w Donegal, zabutelkowana z mocą 46%. Beczki […]