Bez czarny

wykorzystywany do destylacji (m.in. dość popularny na Wegrzech, ale i w: Austrii, Czechach, Niemczech), brandy z czarnego bzu ma mdło-gorzkawy smak. W Polsce wykorzystywany do nalewek (także do produkcji wina), które dla odmiany mają smak kwaśny, najlepiej porządnie doprawić je miodem. Sprzedawne jako produkt regionalny m.in. na Mazowszu i Podlasiu. Robiłem własną nalewkę z czarnego bzu, w barwie wyszła ciemnowiśniowa, w smaku bardzo owocowa i kwaśna. Swego rodzaju wyjątkiem wśród trunków z czarnego bzu jest likier Etiuda Kwiat Czarnego Bzu z Polmosu Siedlce (25%), w smaku słodko-wytrawny, lekko tylko kwaskowy, zrónwoważony, orzeźwiający, niezwykle udany, sprzedawany w eleganckich sześciennych karafkach.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.