Norweg Halfdan Birkedal-Hartmann założył swój dom koniakowy w Jarnac w 1887 roku. Od 1892 roku prowadził też sprzedaż win w Bordeaux, a w krótce także innych produktów luksusowych z myślą o ojczystym rynku. Do dziś marka jest popularna w Norwegii. I wciąż jest w rękach rodziny – czwartego już pokolenia – Birkedal-Hartmann. Wykorzystuja głównie szczep Ugni Blanc z: Grande i Petite Champagne, Borderies i Fins Bois. Podstawowe butelkowane edycje to: VS (kupaż 5-6 letni), VSOP (8-10 lat), XO (12-17 lat) i Extra Old (22-30 lat). Poza tym specjalnie na rynek norweski robione są limitowane edycje koniaków, które oddawać mają regionalny charakter i surowy klimat Skandynawii, a także pasować do lokalnej norweskiej kuchni, m.in.: Bergen XO, Christiania XO, Lofoten XO, Bacalao XO, Christanssund XO, Trondhjem XO, Nordland XO, Hammerfest XO, Tromsø XO, Harstad XO, Målselv XO, Bodin Leir XO, Sarpsborg XO, Lordens XO, Christian Frederik XO, Sandefjord XO, Trysil XO, 1783 Sandnes XO, Déjà-Vu Soprano XO, Jugend 1904 XO i inne. Firma jest tez właścicielem marki armaniaków Baron de Sigognac.