Nowa linia z Polmosu Bielsko-Biała. Etykiety retro, butelki z patentowym zamknięciem jak w starych oranżadach. Na etykietach nazwa „Rzemieślnicze”. Smak tej serii adekwatny do nazwy, czyli do wypicia szybko przy śledziu (a słodkie do deseru), nie do degustacji.
Bistro Wódka Rzemieślnicza (40%)
Wódka żytnia. Aromat jak najbardziej retro, czyli przypomina wódki z lat PRL. Jest tu nuta pieprzu, jabłek i wilgotnej tektury. Podróż w przeszłość. Smak słodko-pieprzny, wanilia i czarny pieprz, są też przyjemnie jabłka i gruszki, zielony orzech włoski. Słodki, waniliowy finisz z owocową nutą, gdzie do jabłek i gruszek dochodzą czereśnie i wiśnie. Byłaby fajna wódka, gdyby nie traciła tak dużo w aromacie.
16/25,5/23/6=70,5
Bistro Pigwówka ze Szkocką Whisky (30%)
Jak podaje producent, pigwa pospolita + whisky z Highlands. Aromat wyraźnie pigwowy, choć jest i mirabelka, za mocno czuć alkohol. Smak cierpki, przyjemny, jest leciutka nuta whisky, jest nuta miodu, syropu jabłkowego, wyraźna czarnej porzeczki. Bardzo słodki finisz, dużo syropu, miodu, pigwy i moreli, jest też lekka nuta whisky. Do podawania na kostkach lodu.
18/21,5/19,5/6=65
Bistro Wiśniówka z Karaibskim Rumem (24%)
Przyjemny aromat rumu w stylu Jamajka, wiśnie są przygaszone rumem. Smak słodki, syrop z wiśni, pestki, oczywiście nadal czuć rum. Bardzo słodki finisz, wiśnie w syropie. Migdały.
18/16,5/18/6=58,5
Mam wrażenie że wszyscy mnie podrabiają:)