Black Bull

blendowana szkocka whisky należąca do firmy Duncan Taylor. Marka z długą historią i o niezwykłym smaku. Jej twórcą jest George Willsher, który wprowadził własną mieszankę Black Bull do swojego sklepu w Dundee w 1864 roku. Na recepturę składała się (i składa) w 50% whisky słodowa, w 50% zbożowa, a trunek ma 50% mocy. Duncan Taylor przejął markę o ugruntowanej reputacji i sporym eksporcie do USA w 2001 roku. Z czasem wprowadzono jej bardziej luksusowe wersje, poza Black Bull bez podania wieku, były to kolejno: 30 YO, 12 YO, 40 YO, Special Reserve (mieszanka destylatów od 10 do 46 lat), Kyloe (dojrzewająca w beczkach po bourbonie i po sherry) i 21 YO. Próbowałem edycji Kyloe – ma niezwykle owocowy i przyjemny aromat: wiśnie w czekoladzie, gruszki w likierze, kandyzowane skórki cytryny i pomarańczy, a głębiej jeszcze marcepan. W ustach słodka owocowość, znów gruszki w likierze, ale też dużo słodu – zupełnie jak w destylatach z piwa. W finiszu smak likieru, tu też pojawiają się winogrona i na końcu nuty starej dębowej beczki. Po dodaniu wody robi się lżejsza, ale nie zmienia owocowo-słodkiego aromatu, natomiast na języku robi się nieco cierpka, a w finiszu pojawia się odrobina imbiru. Jak widać jest to bardzo złożony blend.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.