Szkocka klasyka blendowanej whisky. Marka pochodzi z 1864 roku, zestawiany przez George’a Willshera, sprzedawcę win z Dundee. Wcześniej nazywała się Pride of The North, od imienia utytułowanego byka, który był na etykietach, ale ludzie przychodzili do sklepu i każdy pytał o „whisky z czarnym bykiem”, który był na etykiecie. Od początku butelkowano tą whisky z wyższą mocą – 50% oraz z udziałem minimum 50% whisky ze słodowanego jęczmienia. Od 1933 roku z dużym sukcesem sprzedawany był w Stanach Zjednoczonych. W 2001 roku marka została przejęta przez firmę Duncan Taylor.
Black Bull 12YO to beczki po sherry oloroso i bourbonie (30:70), potem jeszcze kilka miesięcy razem destylaty finiszowały w 1st fill sherry oloroso butts. Aromat piekarniczy, chleb z masłem orzechowym, wanilia, biała czekolada, dużo rodzynek, ciasto ze śliwkami, delikatna nuta dymna. W ustach trochę torfu, trochę wytrawności, wiśnie, drożdże, skóra, tytoń, ale też hibiskus i czekolada. Cierpki, wiśniowy finisz, sok wiśniowy, gruszki w occie, drożdże, nuta soli, pieprzu, imbiru. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.