Blackadder

firma Blackadder International skupuje rzadkie destylaty i butelkuje je z mocą beczki w swojej serii Blackadder Raw Cask. Za dobór destylatów odpowiada Robin Tucek, autorytet w dziedzinie whisky, współautor rocznika „The Malt Whisky File” (wspólnie z Johnem Lamondem, razem też prowadzą firmę). Założyli firmę w 1995 roku i nazwali ją dla uczczenia szkockiego biskupa Johna Blackaddera, żyjącego w XVII wieku. Sprzedają tylko whisky single cask, nie filtrowane na zimno, zamiar jest taki, żeby zaprezentować najciekawsze whisky z minionych lat. Piłem Blackadder Raw Cask 1990, zabutelkowaną z mocą 65,9% w 2002 roku, przechowywaną 12 lat w beczkach typu hogshead. To wspaniały trunek, o bardzo słodkim aromacie – czekolada i toffi,w ustach – lody waniliowe, bita śmietana i w finiszu czekolada z chilii. Inna znana mi edycja to Blackadder Peat Reek Islay Single Malt Oak Hogshead bottled 2013, butelkowna z mocą 60,6% – dymna, dużo drożdży, dużo kukurydzy. I jeszcze Blackadder Classic of Islay (54,6%) – bardzo dużo torfu, ale jednocześnie przyjemne nuty czekoladowe. To sa starannie wyselekcjonowane, dobrze przemyślane whisky. Inne edycje Blackadder to m.in.: Highland Park 10 yo (zabutelkowana w 2003), Raw Cask 1993 (z destylarni Spingbank, dziesięcioletnia) czy Aberdeen Distillers (z destylarni Balblair, jedenastoletnia).

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.