W 2013 roku powstał w Kinsale browar Blacks, założony przez małżeństwo Sama i Maudeline Black. Dwa lata później państwo Black otworzyli destylarnię. Najpierw wypuścili klasyczny poitin, potem w ofercie pojawiły się: gin, infuzjowany rum i whisky single malt oraz blended.

Blacks Irish Whiskey (43%) to aromat młodego ziarna, mleczka słodowego, ale też bardziej dojrzałego i prażonego ziarna. To zapach chleba, kwasu chlebowego. Do tego nuta gruszki i imbiru. Smak wędzonych śliwek, wędzonego mięsa, wędzonej polędwicy. Finisz wędzenia, tytoniu, bekonu.
Blacks Spiced Irish Rum (40%) ma aromat lekko industrialny, z nutami korzennymi i mineralnymi, do tego prażony słonecznik, a nawet olej słonecznikowy. Smak cierpki, korzenny, tytoniowy, nuty nafty. W finiszu banany i jabłka, sadza, aceton, mango, maliny.
Blacks Irish Gin (42%) ma klasyczny aromat – jałowiec, cytrusy, zwłaszcza cytryna i pomarańcze, grejpfrut, kolendra, kardamon. Smak cierpki, kwaśne winogrona, imbir, kardamon i różowy pieprz. Finisz przyjemny – jagody leśne, żurawina, kandyzowany imbir.
Blacks of Kinsale Poitin (40%) to aromat słodu i prażonego ziarna, w ustach niezwykle delikatny, poza ziarnem – jabłka.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail