8 kwietnia Fort Whisky i SingleMalt.pl zorganizowali degustację on-line na platformie Zoom. Do spróbowania było pięć whisky blendowanych, uczestnicy dostali ponumerowane sample i degustowali w ciemno. Prowadził Mariusz Aderek, uczestniczyło 14 osób. Degustacja w ciemno okazała się być znakomitą zabawą, niemal wszyscy uczestnicy byli cały czas na wizji i fonii, więc odległość nie grała roli. Choć degustowane whisky były niskobudżetowe, uczestnicy mieli poczucie wspólnoty, tak ważne w trudnych czasach, kiedy wszystkie bary są pozamykane. \

Spisałem własne noty i oceny podczas degustowania w ciemno, a nazwy dopisałem już po ujawnieniu każdej z whisky. Nie tylko w moim odczuciu, lecz także większości uczestników wydarzenia, whisky wieczoru była nowa edycja Dewar’s –ośmioletnia Caribbean Smooth.

Finest Ballantines (40%)
Bardzo delikatny, cytrusowy, szczególnie cytryna, nuta maślana i śliwki, suszone morele. W smaku maślana, oleista, zielone oliwki, jabłka. Finisz dość gorzki, gorzkie jabłko, sadza, pieprz, słód.
2.5
18,5/18,5/17/6=60

Dewar’s Caribbean Smooth 8YO (40%)
Lekka nuta maślana, sherry, pomarańcze i nuty mineralne, ananas. W ustach budyń waniliowy, crème brûlée. Finisz mdły – marcepan, mleczna czekolada, delikatnie sól.
3
19,5/19/18/6,5=63,5

Whyte & Mackay Triple Matured (40%)
Nuta sadzy, krzemu, ziemistość, słodycz czekolady, toffi, torf. W smaku piekarnicze, chlebowe. Finisz ziarnisty.
1.5
17/13/10/2=42

Glen Royal (40%)
Grapefruit, pomelo, brzoskwinie, morele, kwiaty i… chlor. Smak nieprzyjemny, medyczny, utleniony, płyn Lugola. W finiszu mieszanka słodyczy i septyczności.
1.5
17/10/9/1=37

Firean (43%)
Nuta migdałowa i wyraźnie wędzona, wędzony ser, lekko sherry, drożdże, babka drożdżowa, śliwki, rodzynki, dym, torf. W smaku pomarańcze, dymność i morele. Finisz nieco szczypiący, nieco pieprzny, nieco imbiru.
2.5
19,5/16/16/6=57,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail