Bogumił Rychlak, ekspert w dziedzinie mocnych trunków, pisze o nowej książce Łukasza Gołębiewskiego „Koniak. Świat wykwintnych alkoholi”. Książka ukazała się w maju nakładem M&P Alkohole i Wina Świata.
Po wyjątkowo udanej i równie dobrze przyjętej pozycji o wódce, autor Łukasz Gołębiewski podnosi poprzeczkę bardzo wysoko i wiedzie nas po meandrach najsłynniejszej „wody życia”, a mianowicie winiaku pędzonego w departamencie Cognac.
Na prawie stu stronach otrzymujemy radosny hymn koniakowej chwały. Spacerujemy od domu do domu, koniakowego, rzecz jasna, dowiadujemy się często pomijanych ciekawostek dotyczących czy to założyciela, czy to samej marki, otrzymujemy również opisy co znamienitszych przykładów winiaków francuskich z tego historycznego departamentu.
Koniak to tajemnica, kaprys, koniak to także słońce. Choć podróż jest krótka, warto się w nią wybrać, naturalnie ogrzewając podczas lektury tytułowy trunek. Bo koniak to wykwintna przyjemność, nieśpieszna jak czytanie o nim samym.
Na zdjęciu Pierre Buhler, Ambasador Francji w Polsce – patronat nad książką objął Instytut Francuski