Lektury, Spirits
likier, miody, recenzje

Bolesław Pilarek, Łukasz Pilarek: 150 nalewek na miodzie

Bolesław Pilarek, Łukasz Pilarek: 150 nalewek na miodzie

Udostępnij:

Książka jest efektem hobby i wieloletnich poszukiwań autorów, którzy zbierali staropolskie receptury na miodowe nalewki – także wśród Polaków mieszkających w USA, gdzie żyje Łukasz Pilarek. Miód należy do najstarszych składników wykorzystywanych przy wytwarzaniu alkoholi na polskich ziemiach, zarówno w procesie fermentacji, jak i – rzadko – destylacji, a przede wszystkim jako dodatek poprawiający smak trunków. Jednym z najsłynniejszych likierów miodowych znanych w Polsce i na Litwie, jest Krupnik, ale receptur jest znacznie więcej – w tej publikacji zebrano ich 150. Autorzy zalecają wykorzystywanie miodu wielokwiatowego, choć są tradycyjne napitki na miodzie np. akacjowym czy lipowym. Inne składniki, poza spirytusem (wódką, okowitą), to: owoce, liście, kwiaty, zioła, korzenie. Każdy przepis zawiera dokładną recepturę wraz z odpowiednimi miarkami. Szkoda tylko, że książka została tak zgrzebnie wydana pod względem graficznym.


Adam Marszałek, Toruń 2014, s. 94, ISBN 978-83-7780-968-6

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.