Bonollo

producent grappy i likierów z Vicenza, u podnóża Alp. Rodzina Bonollo zaczęła destylować grappę w 1908 roku, założycielem firmy był Giuseppe Bonollo. Rodzinna firma wskutek inwestycji zaczęła działać także w regionie Wenecji, przejęli takie destylarnie jak Modin z Ponte di Brenta (firma działająca od 1842) czy Dalla Vecchia z Malo (firma działająca od 1890 roku). Dysponują wieloma areałami winnic, sadząc szczepy m.in.: Cabernet, Chardonnay, Pinot Noir, Prosecco, Moscato czy Friulano. Dysponują zarówno tradycyjnymi miedzianymi alembikami, jak i kolumnami do destylacji ciągłej. Duża część ich grappy leżakuje w dębowych beczkach. Ich sztandarowy produkt to starzona grappa amarone, bardzo kwiatowa w aromacie i delikatna, słodka w smaku. Oferta obejmuje jednak poza amarone grappy: chardonnay, nero d’avola, prosecco, aglianico, primitivo, moscato, cabernet a także: Fior d’Uva Uve Pregiate, Fior d’Uva Moscato, Fior d’Uva Fragola czy Grappa Riserva Umberto. A ponadto szereg likierów – od gorzkiego amaro po słodkie limoncello.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.