to jeden z czołowych koncernów alkoholowych, amerykańska spółka o zasięgu globalnym z siedzibą w Louisville. Właściciel m.in. tak znanych marek jak: Jack Daniel’s, Gentelman Jack, Finlandia Vodka, Maximus Vodka, Woodford Reserve Bourbon, Canadian Mist, Early Times, Old Forester, Korbel Champagne, Chambord, Casa Herradura, Pepe Lopez, El Jimador i wiele innych. Działając w wielu krajach Brown-Forman zatrudnia obecnie blisko 4000 ludzi.
Firma powstała w 1870 roku, założycielem był George Gavin Brown, aptekarz z Louisville. Wraz z przyrodnim bratem zainwestowali wszystkie oszczędności, 5500 ówczesnych dolarów, zakładając jedną z pierwszych w USA firm sprzedających whiskey w butelkach. Firmę nazwali J.T.S. Brown and Bro., a ich najbardziej renomowaną marką był Old Forester Kentucky Straight Bourbon. Wkrótce do nowej firmy przyłączyli się nowi wspólnicy – George Garvin i George Forman. Od 1890 roku spółka kontynuowała działalność już jako Brown-Forman. Forman był wspólnikiem aż do śmierci, w 1901 roku. Obecnie Brown-Forman jest spółką giełdową, jednak rodzina Brownów kontroluje ponad 70% kapitału. W 1917 roku kierownictwo nad spółka objął syn George’a Gavina, Owsley Brown. Udało mu się przetrwać trudne lata prohibicji w USA, destylarnia Brown-Forman uzyskała od rządu licencję na produkcję tzw. alkoholu medycznego. W 1923 roku dokonali pierwszej akwizycji, przejęli markę Early Times Bourbon i ich magazyny w Louisville. W 1941 roku wykupili Labrot & Graham Distillery, destylarnię założoną w 1812 roku przez jednego z pionierów amerykańskiej whiskey, Elijaha Peppera. W latach II wojny światowej w zakładzie Old Forester produkowano spirytus dla przemysłu zbrojeniowego. W 1951 roku prezesem firmy został syn Owsleya Browna i wnuk George’a Gavina, W. L. Lyons Brown. Bourbon Early Times stał się najlepiej sprzedawaną marką w swojej kategorii w USA. W 1956 roku sfinalizowano najważniejszą transakcję, przejęto legendarną markę Jack Daniel’s i destylarnię w w Lynchburgu. Kolejne przejęcia następowały na całym świecie, m.in. Old Bushmills w Irlandii, Pepe Lopez Tequila w Meksyku, Canadian Mist w Kanadzie, Noilly Prat we Francji, winnice we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Chile, USA i innych krajach, wiodącego producenta alkoholi w Indiach – firmę Jagatjit. W 1975 roku kupiono wiodącą na amerykańskim rynku markę likieru Southern Comfort (w 2016 roku odsprzedaną firmie Sazerac). W 1996 roku dokonano otwarcia odrestaurowanej Labrot & Graham Distillery w Woodford County i rozpoczęto produkcję bourbona Woodford Reserve. Już w XXI wieku portfolio zostało poszerzone o wódki Finlandia i Maximus, Brown-Forman stał się jednym z liderów na światowym rynku wódki. Przejęto też markę luksusowego likieru Chambord Liqueur oraz marki meksykańskie: Casa Herradura i Don Eduardo Tequila. Na mocy umów z Bacardi, Brown-Forman jest dystrybutorem ich marek na wielu rynkach. Jedną z najważniejszych ostatnich inwestycji było mocne wejście w 2016 roku na rynek szkockiej whisky single malt i zakup destylarni: GlenDronach, BenRiach i Glenglassaugh. Firma rozwijała się jednak nie tylko dzięki przejęciom, także poprzez inwestycje we własne marki. Rozbudowano zakłady Jack Daniel’s, zbudowano nowe destylarnie Woodford Reserve i Old Forester oraz pierwszą nową destylarnię poza USA – Slane Castle w Irlandii. Z sukcesem wprowadzano kolejne marki, jak: Gentelman Jack, Jack Daniel’s Honey, Jack Daniel’s Single Barrel, Jack Daniel’s Fire, Jack Daniel’s Rye i wiele innych.
W Polsce Brown-Forman obecny jest od 1993 roku. Czołowe produkty na polskim rynku to: wódka Finlandia (Polska jest największym rynkiem dla tej marki), Jack Daniel’s i Jack Daniel’s Honey. Sukcesem było wprowadzenie na naszym rynku marki Jack Daniel’s Tennessee Fire, likieru o smaku cynamonowym na bazie whiskey.