włoska destylarnia, założona w Bolonii w 1820 roku. Jej twórcą był Francuz, Jean Bouton, którego rodzina robiła koniak w Charente. Jego firma nazywała się Distilleria Giovanni Buton (uprościł pisownię nazwiska i przyjął włoską wersję imienia). Zaczął destylować brandy z białych winogron trebbiano, w szarentejskich alembikach, produkował też anyżówki, jałowcówki, giny, likiery, m.in.: Crema Cacao, Amaro Felsina i Coca Buton, stworzył też markę wermutu Rosso Antico. W 1939 roku nowymi właścicielami destylarni zostali hrabia Achille Sassoli de Bianchi i jego żona Maria Rovinazzi. To jej dziełem jest najbardziej znana włoska brandy – Vecchia Romagna, robiona z winogron trebbiano, butelkowana w rozpoznawalnej trójkątnej butelce. W latach 80. XX wieku firma została sprzedana grupie Grand Metropolitan (obecnie Diageo). W 1999 roku markę Vecchia Romagna i destylarnię Buton przejęła rodzina Seragnoli, która także od XIX wieku zajmowała się produkcją alkoholi, ich marką jest słynne Amaro Montenegro. W 2019 roku proces produkcji został przeniesiony do nowej destylarni w San Lazzaro. Nad wejściem widnieje napis Buton, powstają tu obecnie wszystkie marki należące do Gruppo Montenegro, jest też leżakownia z beczkami dla brandy.
Powiązane artykuły
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]