8 stycznia w Salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacji brazylijskich alkoholi. Do spróbowania było 5 butelek cachaça, była to też okazja do poznania wpływu różnych rodzajów drewna na proces starzenia.
Weber Haus to rodzinna firma, mają swoją plantację trzciny cukrowej i destylarnię, która produkuje ok. 500 tys. l alkoholu rocznie.
Rodzina Ivoti wytwarza cachaçę od ponad 70 lat. Uprawy trzciny są ekologiczne, w 100% naturalne, bez dodatku pestycydów, stąd na butelkach napis Organica. Fermentacja soku odbywa się do 24 godzin po tłoczeniu soku. Destylacja w alembikach brazylijskich. Eksportują do 20 krajów.
Ich najczęściej nagradzanym produktem jest cachaça Amburana, leżakowana przez rok w beczkach z drewna amburana. Eksperymentują także z innego rodzaju drewnem. W tropikalnym klimacie nawet rok leżakowania ma wielki wpływ na profil aromatyczny alkoholu, niektóre cachaçy Weber Haus leżakują jednak sześć i więcej lat.
Nowym polskim importerem marki jest M&P.
Lundu Silver (38%)
Tańsza marka od Weber Haus. Zapach słodki: mango, marakuji, miodu, pigwy, mineralność, metaliczność. Smak cierpki, tytoniowy, kredowy, metaliczny, gorzki. W finiszu: tytoń, słoność, kwaśne jabłka i gorzkie, kwaśne gruszki, głóg, jarzębina, niedojrzałe zielone banany.
21,5/20,5/21,5/6=69,5
Weber Haus Prata (38%)
Zapach mineralny, metaliczny, poza tym śliwki, kwiaty oraz suszące się liście tytoniu. Smak to zielone banany, marakuja, wytrawne śliwki, dużo słoności, skórzastość, tytoń, nuta naftowa. Cierpko w finiszu – kwaśne jabłka, tytoń, sól, słony bekon i dużo ziemistości jak w rhum agricole.
22,5/22,5/22,5/6,5=74
Lundu Carvalho e Amburana Gold (38%)
Przyjemny egzotyczny zapach pełen bananów, renklody, mirabelki, ziemistość, lekko cynamon, miód, syrop klonowy, egzotyczne drewno, heban, paczuli. W ustach słodka, bardzo słodka – marakuja, masa syropu trzcinowego, śliwki, do tego cynamon, egzotyczne drewno, jakby chałwa z rodzynkami. Finisz pełen bananów, ale też ziemi, mineralności, trochę soli, skórzastość, taniczność, migdały.
25,5/22/21,5/6,5=75,5
Weber Haus Amburana Organica (38%)
Przez rok leżakowana w beczkach z drewna amburana. Amburana to drzewo znane również jako cerejeira, można je znaleźć w północno-wschodnich, centralnych i południowo-wschodnich regionach Brazylii. Drzewo ma średnią wysokość 10-20 m i średnicę 40-80 cm. Amburana nadaje intensywny kolor, wyraźny aromat z nutami wanilii i cynamonu, lekko słodki smak. W aromacie cachaça mamy: banany, przyprawy korzenne, zioła (koper, geranium, ruta, anyż), sandałowiec, cynamon, ciasto drożdżowe, słodkie śliwki. W ustach dużo cynamonu, likier ziołowy, rumianek, koper, nuty słone i pieprzne, kardamon. Słodki finisz – poziomki, miód, wanilia, migdały, bardzo dużo cynamonu, zioła, lubczyk i rozgrzewający kardamon.
26,5/26,5/26,5/7,5=87
Weber Haus Premium Black (40%)
Trzy lata, dwa lata w beczkach po koniaku, rok w beczce z drewna bálsamo. Drzewa bálsamo, można znaleźć od południa Bahia do Rio Grande do Sul. Wysokość drzewa wynosi 20-30 m, a średnica 60-90 cm. Charakteryzuje się żółto-zielonym kolorem, nadaje cachaça bardzo intensywny aromat i lekko cierpki, żywiczny smak. W aromacie sporo wanilii, mleczna biała czekolada, toffi, ale też śliwki, renklody, miód. W ustach słodycz i wytrawność, zioła, banany, gruszki, pieprz, kardamon, dużo słoności, skóra, ostry cygarowy tytoń. Finisz to banany i likierowe wino, sól i pieprz, ziele angielskie, goździki, tytoń, zielone orzechy włoskie.
27/27,5/27,5/8,5=90,5