Mezcal z agawy odmian espadin i mexicano (rhodacantha). Agawy po ścięciu były przez 72 godziny pieczone w tradycyjnym wydrążonym w ziemi dole. Fermentacja bardzo długa, 5-8 dni w otwartych kadziach z daglezji z dodatkiem wody ze strumienia. Podwójna destylacja w prostym alembiku. Butelkowany z mocą 43%. Zapach słony i owocowy, nuty lubczyku, porzeczki, agrestu, delikatnie dymu, smoły. Smak smolisty, słodki, czarna i czerwona porzeczka, wiśnia. Długi smolisty finisz z nutą miodową i owocową. W Polsce w ofercie VEIS.
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
palinka
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]
Alkohole dnia
likier
Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]
Alkohole dnia
wódka
Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]