Cantine Intorcia – wieczór z marsalą

25 marca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja czterech win marsala. Wino wzięło swoją nazwę od starożytnego portu Marsala w prowincji Trapani w zachodniej części wyspy. Mimo, że cenione wina były produkowane na tym obszarze już w czasach antycznych, to marsala, którą znamy dziś jest „wynalazkiem” Anglika Johna Woodhouse’a, który wpadł na pomysł wzmacniania tego wina i dostarczania go do swojej ojczyzny.

Jednak pamiętajmy, że korzenie marsali sięgają czasów starożytnych Rzymian (a nawet może i Fenicjan), którzy produkowali wino na tym obszarze używając techniki concia, do dziś stosowanej przy wytwarzaniu marsali. Concia, to metoda produkcji wina, która była bardzo powszechna w czasach rzymskich, a polega na dodawaniu pewnej ilości gotowanego moszczu do wina i pozostawienia go na powietrzu aż do zmniejszenia około jednej trzeciej pierwotnej objętości.
W latach 60. XIX wieku na Sycylii było ok. 40 producentów marsali. Niestety, sytuację zmieniła plaga filoksery, która spustoszyła tutejsze winnice. Po filokserze marsala już nigdy nie odzyskała dawnej rangi. Zaczęły zmieniać się upodobania konsumentów, świat zaczął odkrywać lekkie rześkie sycylijskie wina grillo. Reputacji marsali nie pomogła też opinia, że jest to „wino do gotowania” – do sosów, do risotto, do deserów, ciast, receptur typu zabaglione – z dodatkiem jajek, cukru, migdałów, kakao, wanilii, cynamonu i karmelu.
Obecnie marsala ponownie zaczyna być odkrywana i doceniana przez koneserów. Podaje się ją zwykle w temperaturze 12-18 stopni w kieliszkach jak do sherry (porcje po 100-150 ml). Otwartą można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Cantine Intorcia powstała w 1930 roku i od trzech pokoleń należy do rodziny Intorcia. Mieszczą się w samym centrum miasta Marsala przy Via Mazara 10, niedaleko Piazza Caprera. W magazynach mają bardzo stare beczki, to niewielka produkcja, ale wybitne wina marsala. Mają 10 ha własnych winnic – 8 ha obsadzone grillo, catarratto i inzolia i 2 ha czerwonych gron nero d’Avola, resztę winogron skupują od winiarzy w obszarze DOC Marsala. W piwnicach mają 2 mln l dojrzewających win.
Za kreację nowych win odpowiada Francesco Intorcia oraz jego tata, Antonio. W serii Heritage butelkowane są m.in. marsale z 1980 roku, czterdziestoletnie, pamiętające jeszcze czasy założyciela firmy, także imieniem Francesco. Butelkowane raz na kilka lat, w niewielkich ilościach.

Marsala Martinez Vergine (19%)
Wino skomponowane z odmian grillo, catarratto, inzolia. Ręcznie zbierane dojrzałe winogrona o dużej zawartości cukru, miękkie tłoczenie, fermentacja i przygotowanie concia, po czym do bazy winnej dodawany jest alkohol. Ponad pięć lat w dębowych beczkach różnej wielkości. Bardzo długi potencjał starzenia.

Marsala Semi Seco Intorcia Superiore (18%)
Miękka i delikatnie słodka, zbudowana z tradycyjnych odmian: grillo, inzolia, catarratto. Dojrzewanie ponad 2 lata w beczkach dębowych. Świetna do wypieków, również tych pikantnych.

Marsala Superiore Riserva Secco (18%)
Leżakowana min. 4 lata. Aromat suszonych owoców, dojrzałych czerwonych owoców, skóra. Na podniebieniu wytrawna i harmonijna, o długiej trwałości. Doskonała jako aperitif oraz na zakończenie posiłku, można ją również łączyć z ciastami z owocami lub gorzką czekoladą.

Marsala Ambra Dolce Intorcia (18%)
Słodka marsala skomponowana z gron grillo, inzolia i catarratto. Dojrzewała minimum 2 lata w dębowych beczkach. Idealna do deserów, szczególnie tych bazujących na migdałach i serze Ricotta. Serwować w temperaturze pokojowej lub delikatnie schłodzoną.

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.