destylarnia założona w 2009 roku przez Becky i Scott Harrisów, jako pierwsza legalna gorzelnia w hrabstwie Loudoun County od czasów wprowadzenia prohibicji. Mieszczą się w Purcellville, w stanie Wirginia, w regionie słynącym z winnic. Nazwa wywodzi się od lokalnego plenienia Indian Kittocton. Wszystkie alkohole Catoctin Creek destylowane są z ekologicznych upraw zbóż i owoców, w małych miedzianych kotłach o pojemności 100 galonów. 85% energii wykorzystywanej w procesie destylacji pochodzi z zainstalowanych na dachu gorzelni baterii słonecznych. Dużym uznaniem cieszy się produkowana tu żytnia whiskey Roundstone Rye, dostępna w wersjach: 40%, 46% i Cask Proof 58%. Próbowałem wersji podstawowej, jest znakomita, wyraziście żytnia, a przy tym delikatna jak nasza Starka. Firma oferuje tez wysoko oceniany biały żytni Mosby’s Spirit oraz: Watershed Gin, destylowaną z winogron 1757 Virginia Brandy, destylowaną z gruszek Pearousia oraz z moreli Short Hill Mountain Peach Brandy (wszystkie o mocy 40%).