Charanda

alkohol wytwarzany w stanie Michoacán w Meksyku, destylowany z przefermentowanego soku trzciny cukrowej, podobnie jak rhum agricole. Nazwa pochodzi od wzgórza Cerro de la Charanda, gdzie w XIX wieku powstała pierwsza destylarnia tego trunku. Obecnie produkcja skupiona jest wokół miasta Uruapan. W języku Indian Purépecha charanda oznacza czerwoną ziemię. Nazwa i technologia produkcji są chronione – od 2003 roku charanda ma swoje DOC. Trunek jest dwukrotnie destylowany, często leżakowany w beczkach. Najbardziej znane marki to: Tres Extra, Tarasco czy Uruapan. Określenia na butelkach odnoszą się do wieku destylatu, niestarzony to Blancu lub Plata, starzony co najmniej dwa miesiące to reposado, ponad rok – añejo, ponad trzy lata – premium lub extra añejo. Aromaty młodego destylatu przypominają rhum agricole: banany, kaszka bananowa. W smaku słodkie – banan, mango, melon, mleczna czekolada, kokos. Starzone mają wyraźne nuty waniliowe, do leżakowania używa się głównie amerykańskiego dębu. Butelkowanie z mocą 45-55%.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.