(Χατζοπουλος) destylarnię założył Dimitris Chatzopoulos w 2009 roku, ale tradycje produkcji mocnych alkoholi w rodzinie kultywowane są od lat 20. XX wieku. Zakład znajduje się w Aleksandropolis, na północy Grecji, przy granicy z Turcją i Bułgarią. Mają kolumny do produkcji destylatu zbożowego i alembiki do maceracji botaników. W ofercie są tylko dwa produkty – tsipouro i ouzo. Tsipouro powstaje z wytłoczyn winogron muskat aleksandryjski od okolicznych winiarzy, destylowane jest dwukrotnie bez dodatków w alembiku. Ouzo robione jest z neutralnego spirytusu zbożowego z kolumny, a potem dodaje się dwa rodzaje anyżu, cynamon, goździki i w niewielkich ilościach inne botaniki i redestyluje w alembiku. Przez długi czas trunek leżakuje w cysternach ze stali nierdzewnej zanim trafi do butelek. Firma jest otwarta dla zwiedzających, przyjmuje gości po wcześniejszym umówieniu wizyty.

– Ouzo to część greckiej kultury. Powinno się je podawać z dodatkiem wody, z lodem, w towarzystwie mezedes, drobnych przystawek, jak oliwki, kawałki sera feta i innymi greckimi przysmakami – mówi Dimitris Chatzopoulos.
Chatzopoulos Tsipouro (40%) to słodki zapach muskatu, drożdże, smak drożdżowy, winogrona, finisz gorzko-cierpki, wyczuwalne albedo cytrusów. Chatzopoulos Ouzo (40%) ma lekki i przyjemny aromat anyżu, słodko-gorzki anyżowy smak.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail