Chichibu

marka japońskiej whisky, produkowanej w mieście o takiej samej nazwie przez Ichiro Akuto, wnuka założyciela destylarni Hanyu. Budowę niewielkiej destylarni w Chichibu, 100 km od Tokio, rozpoczęto w 2007 roku. Jest ona położona niedaleko dawnej destylarni Hanyu. Tutejszy klimat, który cechują gorące lata I bardzo mroźne zimy, ma wpływ na dojrzewanie whisky, które przebiega szybciej niż np. w Szkocji. Pierwszy spirytus spłynął do beczek w 2008 roku. Produkowane są tu głównie whisky single malt i single cask, ale też własne mieszanki słodowych destylatów. Firma eksperymentuje z beczkami po winach oraz z natorfowanym jęczmieniem. Poszczególne whisky butelkowane są pod marką Ichiro’s Malt Chichibu, są to m.in.: Port Pipe Single Malt (54,5%), The Floor Malted (50,5%), The Peated Single Malt (50,5%), oferowane są też edycje typu Vintage, np.: Chichibu 2008/2009 Newborn Double Matured Single Cask (61,3%), Chichibu 2008/2011 The First Single Malt (61,8%), Chichibu 2008 Whisky Live Tokyo 2011 Single Cask (61,8%), Chichibu 2009 Chibidaru Single Cask (61,9%), Chichibu 2008 Newborn Single Cask (62,5%), Chichibu 2009 Newborn Heavily Peated Single Cask (61,4%) czy Chichibu 2009 Newborn Peated Single Cask (61,4%) oraz whisky typu blended malt: Malt Wine Wood Reserve (46%).

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.