24 maja odbyła się degustacja trunków z gorzelni Chopin w Krzesku. Spotkanie z nowej destylarni, która powstała w Krzesku przy dotychczasowej gorzelni, prowadzili Piotr i Wojciech Dorda. Rodzina Dorda jest właścicielem marki Chopin oraz zakładów produkcyjnych w Krzesku i Siedlcach. Doposażona w nowy sprzęt gorzelnia w Krzesku działa od 1896 roku, a w Siedlcach jest rozlewnia wódek, magazyny, linie do butelkowania. Flagowy produkt to wódki i okowity ziemniaczane, w tym z młodych odmian niskoskrobiowych ziemniaków.

– To było jakieś piętnaście lat temu, Tadeusz Dorda oraz nasz mistrz destylacji Waldemar Durakiewicz jedli wspólnie w Krzesku obiad. Do mięsa podano młode ziemniaki. Zaczęli rozmawiać, czy dałoby się z nich zrobić wódkę. Najpierw były wątpliwości, że można, ale po co, skoro są niewydajne, ale postanowili spróbować. I efekt tej destylacji był zaskakujący, tak narodził się nasz Młody Ziemniak – wspomina Wojciech Dorda.
– Ziemniaki odmiany denar są selekcjonowane i płukane, trafiają do parnika ze skórką, bo w skórce – tak jak i w owocach – jest najwięcej aromatów. Fermentacja trwa 72 godziny, po niej uzyskujemy 8-9% alkoholu. Następnie jest jednokrotna powolna destylacja w miedzianej kolumnie do mocy ok. 67%. Destylat nie jest filtrowany, leżakuje w zbiornikach 8-10 miesięcy – opowiada Piotr Dorda.
Degustacje rozpoczęły dwa roczniki Młodego Ziemniaka – 2019 i 2020. Na każdej butelce tego trunku jest informacja o okresie zbiorów oraz charakterystyka pogody. – Okres wegetacyjny ziemniaka ma duże znaczenie dla smaku alkoholu – mówi Piotr Dorda. – Ziemniaki skupujemy od lokalnych rolników, ale mamy także własne zagony. Wywar po produkcji spirytusu znów trafia do rolnika, jako pasza dla zwierząt, a zatem mamy u nas w gorzelni zamknięty system zero waste – dodaje Wojciech Dorda.
Jak dotąd na rynku ukazały się roczniki: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017,
2018, 2019 oraz tegoroczna premiera Młody Ziemniak 2020. Każdy rocznik inny w smaku i aromacie, klarowny, o mocy 40%. Od 2013 roku ukazują się limitowane edycje Młodego Ziemniaka z innych odmian niż denar, podstawowa edycja ma być jednak porównywalna rok do roku, dlatego powstaje zawsze z tej samej odmiany.

Młody Ziemniak 2019 (40%)
Sadzenie: 4 kwietnia 2019, wykopki: 5 lipca 2019. Aromat surowego, zielonego ziemniaka, zielony ogórek, przypieczona skórka, miodowa słodycz, nuty kiszonkowe (kiszony seler), a jeszcze bardziej marynat (marynowana marchew, marynowany kalafior). W ustach delikatne, nieco słodkie, nieco ziemiste, nieco kwaśne, ale już znacznie mniej niż w zapachu. Jest tu topinambur, kalafior, ale i wyłuskane ziarna słonecznika, pietruszka, orzeszki ziemne. W finiszu tłusto, wciąż słonecznik, delikatna nuta dymna, więc prażony słonecznik, słodycz masła orzechowego, pestki dyni, olej rzepakowy, leciutko marynaty, biała rzodkiew, jakby marynowany słonecznik, ziemniak z ogniska, ale też nuty rześkie – anyż i mięta.
4.5
27/28,5/28,5/8,5=92,5

Młody Ziemniak 2020 (40%)
Sadzenie: 6 kwietnia 2020, wykopki: 23 lipca 2020. Tym razem mamy do czynienia z dymno-słodką edycją. W aromacie: toffi, śliwki, migdały, wypieczony w ognisku kartofel, sadza, zwęglona skórka, do tego dym bardziej palonych traw niż drewna, ziemistość. Z nut bardziej rześkich – zielony ogórek. Smak tłusty, oleisty, ziemniaki w oliwie z koperkiem, ale to są te przypalone ziemniaki z ogniska, ziemistość, orzech włoski, lubczyk. I słodko – miód, toffie, syrop jagodowy. Finisz też jest mocno wypieczony, przydymiony, wyraźnie warzywny, nie tylko ziemniak, bo i seler, i pietruszka. Tui jednak także jest słodycz – wanilia i miód.
4.5
28/26,5/26,5/8=89

Trzecim degustowanym produktem była wyjątkowa wódka, wyprodukowana z młodych ziemniaków zbieranych nietypowo w pełni lata 2016 roku, kiedy skórki były jeszcze delikatne, co pozwoliło uzyskać więcej słodyczy i ziemistość w aromacie. Przez dwa lata wódka leżakowała w pięćdziesięcioletnich dębowych kufach. Bardzo delikatna filtracja. Butelkowanie ręczne, pięknie konfekcjonowane w eleganckich flaszach i dedykowanych im futerałach. Jedna z najdroższych wódek na rynku.

Chopin Family Reserve (40%)
Bardzo przyjemny aromat skórki pieczonego ziemniaka, ogniska, lekko wanilii, do tego nuty mineralne, ziemiste, warzywne, delikatnie też owocowe – papierówka, śliwka. Smak delikatny, słodki, ale to nie słodycz cukru, raczej skrobi, otulina śmietany, leciuteńka gorycz, jakby tataraku albo karczocha. Finisz mineralny, nawet metaliczny, słodycz mleczna, ale także ziołowość oraz wyraźnie skrobia.
5
29/28,5/28/9,5=95

Dwa ostatnie trunki to jednokrotna destylacja, a potem leżakowanie w beczkach z polskiego dębu – 250 i 400 l.

Chopin Vintage Young Potato Ariele 2013 (42,7%)
Ziemniaki odmiany ariele, pięć lat leżakowania w beczkach pierwszego napełnienia. Lekki aromat wanilii, mleczna czekolada, czekolada z rodzynkami, z orzechami i cytrusy. Na zmianę nuty słodkiego ziemniaka i zielonego ziemniaka, do tego: cynamon, mięta, pieprz, zioła (zwłaszcza rozmaryn), oliwki, ale też mięta, nuty octanowe. W smaku pieczony ziemniak i ziemistość. wilgotne drewno, fistaszki, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, nuta ziołowa, anyż, lukrecja, mięta, pieprz. W finiszu czekolada i orzech włoski, tytoń, chilli, pieprz, mięta, anyż, eukaliptus, cynamon, zielona trawa, ale i ananas. Bardzo złożony.
4.5
27,5/28,5/28,5/9=93,5

Chopin Vintage Late Potato Barrel Aged 2014 (45,3%)
Mieszane ziemniaki późnego zbiory, z których powstaje wódka Chopin, leżakowanie 3,5 roku, większy niż w przypadku Ariele 2013 udział beczek 400 litrowych. Zapach warzywny – skrobi, karotki, zielonego ogórka, zielonego ziemniaka, do tego: toffie, czekolada z orzechami, wanilia, śliwki plus zaskakująca, ale przyjemna, nuta kiszonkowa: chrzan, koper, pikle. Smak wyrazisty – kiszona kapusta, kiszony seler, chrzan, pieprz, wanilia, lukrecja, mleczna czekolada, poza tym: słodkie śliwki, miód, orzechy. W finiszu kiszona marchew i kimczi, ale też nuty bakaliowe: wanilia, kawa, orzechy, figa, miód, słodkie śliwki oraz wędzone śliwki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, marcepan, cynamon, mięta i anyż. Mocno zaakcentowana beczka.
4.5
28/28/28/9=93

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail