Jest to trzecia butelka w nowej serii Christian Drouin Experimental. Calvados z apelacji Pays d’Auge, po siedemnastu latach trafił na dodatkowe 6 miesięcy do trzech starych beczek po koniaku Hine. Christian Drouin twierdzi, że ten czas wystarczył, by calvados zabrał więcej tanin oraz nut kwiatowych typowych dla koniaków Hine. Wyszło na cały świat 1296 butelek, moc – 43%. W zapachu jest bardzo dużo jabłek, pieczonych jabłek, nieco lukru, nuty octanowe i dużo starej beczki, taniny idące w kierunku aromatycznego tytoniu, ale też w nuty rumowe, waniliowo-korzenne. Smak cierpki, kwaśne jabłka, trochę gorzkich jabłek, tytoń, wytrawna herbata, skóra, śliwki. Finisz długi, bardzo owocowy, to są pieczone lub przejrzałe owoce jabłek, gruszek oraz nuty słodkie – lukier, korzenne – imbir, ziołowe – dzięgiel, macierzanka, lekko tymianek. Rewelacyjny calvados.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail