Clairin – naturalny rum z Haiti

17 września odbyła się degustacja online rumów z Haiti, którą prowadził Daniele Biondi z Maison du Rhum. Organizatorem wydarzenie był Dunder Store oraz polski importer – The Last Port. Uczestnicy degustacji otrzymali elegancki zestaw sześciu próbek.

– Haiti to ostatni kraj, który produkuje rum w sposób zupełnie naturalny, tak jak to robiono sto lat temu, dotyczy to także samego surowca, nie ma tu żadnych pestycydów, żadnych owadobójczych substancji. Całe rolnictwo na Haiti jest kompletnie organiczne. Nie ma tu hybrydowych odmian trzciny cukrowej, ale praktycznie każda wioska ma swoją indywidualną odmianę. Wszystko jest uprawiane i zbierane ręcznie z użyciem maczety. Sok z trzciny jest wyciskany za pomocą drewnianych pras, często z XVIII wieku. Fermentacja z dzikimi drożdżami trwa ok. 5 dni. Destylacja odbywa się w prymitywnych, często częściowo drewnianych aparatach, zwykle do mocy zaledwie 45-55%. Butelkowany jest prawie zawsze z mocą z jaką schodzi z alembiku. Na Haiti sprzedawany przy drogach w plastikowych zbiornikach – opowiadał Daniele Biondi, pokazując niezwykle ciekawe slajdy z wyspy i z poszczególnych destylarni.

Clairin Sajous 2018 (56,4%)
Sajous używa bardzo aromatycznej i słodkiej trzciny cristalin. Destylacja na zaledwie 200 l alembiku, podgrzewanym ogniem. Zapach ananasów, kiszonych bananów, bananów, lakieru. W ustach: kwaśne banany, wędzone ananasy, sól i pieprz. W finiszu dużo wędzenia, jeszcze więcej soli, liście, porzeczki, wędzone szproty.
4.5/5
27,5/27,5/27/8=90

Clairin Vaval 2018 (49,3%)
Destylarnia nad morzem, co przekłada się na słony i mineralny smak tutejszej trzciny cukrowej. Mają swoje odmiany dużej, żółtej trzciny odmiany madame meuze. Alembik własnej konstrukcji przypomina bojler. Zapach bardzo kwaśny, kiszony czy nawet octowy, wędzone śliwki, sól. W smaku masa soli, nuty wędzenia, ziemistość, miód. Finisz słodko-cierpki, jak przefermentowany miód, dużo tytoniu, zasolone, wysuszone śliwki.
4.5/5
26/27,5/28/8=89,5

Clairin Casimir 2018 (49,5%)
Fermentacja w otwartych drewnianych kadziach, dodają imbiru, anyżu trawy cytrynowej. Odmiana trzciny – hawaii. Prosty, opalany drewnem i częściowo drewniany, dwustuletni alembik. Zapach bardzo intensywny – wędzone śliwki, ananas, miód, ziołowość. Smak delikatny, słodki, wina miodowego ze śliwkami, gęsty, czuć też morele, brzoskwinie, bardzo przyjemny. Oleisty finisz, trawiasty, słony.
4.5/5
27/28/28/8,5=91,5

Clairin Le Rocher 2019 (47,2%)
Używają syropu, a nie soku z trzciny cukrowej, dodają dundra do fermentacji. Alembik częściowo z gliny, wygląda jak bunkier. Zapach wędzonych bananów, wędzonego ananasa, wędzony śliwek, melasy. Smak bardzo słodki – miód, melasa, wędzone śliwki, figi, daktyle. Bardzo wędzony finisz, masa wędzonych śliwek, mdły, maślany, siarkowy, lekko octany i miodowość, ale fermentacyjna.
4.5/5
27,5/27,5/28/8=91

Clairin Sonson 2018 (53,2%)
Fermentacja syropu trzcinowego z odmiany madame meuze. Nietypowa, bo syrop jest zagęszczany i podgrzewany podczas fermentacji. Alembik opalany ogniem. Zapach rześkich, zielonych bananów, lekko nuta pikantna – imbir i chilli. Smak nieco rybny, wędzony, tłusty, jak wędzony węgorz mocno zasolony. Finisz i rybny, i owocowy, a jednocześnie bardzo słony, popiół.
4.5/5
28/28,5/28/8,5=93

Clairin Communal (43%)
Kupaż o mocy zredukowanej do 43%. Bardzo przyjemny zapach bananów, nuta lekko przypalona, nawet węglowa, jak żarzący się węgielek wyjęty z pieca, nuty fermentacyjne, lekko octowe. Smak słony, ale delikatny, bardzo dużo bananów. Dużo bananów, ananasa w finiszu, lekko octowy, lekko popiołowy.
4.5/5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.