Lektury
bary, bitter, recenzje

„Classic Coctails and Fancy Drinks with Angostura Bitters”

„Classic Coctails and Fancy Drinks with Angostura Bitters”

Udostępnij:

Krople Angostura w 2024 roku obchodziły dwustulecie, doktor Johann Gottlieb Benjamin Siegert opracował ich recepturę w 1824 roku, jako lekarstwo na problemy żołądkowe marynarzy służących w Wenezueli. Angostura to nazwa, która pochodzi od dawnej nazwy miasta znanego dzisiaj jako Ciudad Bolivar w Wenezueli. Z czasem produkcja została przeniesiona na Trynidad, zbudowano zakład produkcyjny w Port of Spain, a krople jeszcze za życia doktora Siegerta stały się ulubioną przyprawą barmanów. Początkowo dodawane do ginu, z czasem do coraz bardziej wymyślnych koktajli. Synowie Siegerta wprowadzili bitters na rynki międzynarodowe w charakterystycznej brązowej butelce, ze zbyt wielką etykietą, która wystaje ponad butelkę. W wydanej w 1930 roku słynnej publikacji „The Savoy Coctail Book” aż 90 receptur koktajli uwzględnia w swoim składzie Angosturę. W książce Sarah Belizaire propozycji koktajli jest znacznie więcej, zarówno klasycznych, jak i bardzo nowoczesnych, w tym bezalkoholowych, niskoalkoholowych. Nie są to tylko propozycje orzeźwiających aperitivo, czy nawiązujących do medycznej historii kropli gorzkich koktajli podawanych po sutym posiłku, ale też zaskakujące propozycje deserowe, gdzie Angostura ma dodatkowo podkreślać słodycz np. ananasa. W książce jest też ciekawy króciutki końcowy rozdział o wykorzystaniu Angostury w kuchni – do sosów, do sałat, do ryżu, do marynat, do deserów, nawet do zup!

Receptura słynnych Angostura Aromatic Bitters przez 200 lat nie zmieniła się, ale gusta konsumentów cały czas ewoluują, stąd tak bogata oferta różnych koktajli. Dzisiaj oferta Angostura to także krople Orange Bitters i Cocoa Bitters, a z okazji dwustulecia wypuszczono unikatowy zestaw Angostura 200-Year Anniversary Limited Edition Bitters, o aromatach: rzymskiego piołunu, korzenia dzięgla, gałki muszkatołowej, kardamonu czy pomarańczy, zrobiony na starzonym rumie. Na Trynidadzie Angostura jest jednym z najważniejszych zakładów, produkują także rumy, mają wielką nowoczesną destylarnię, a przy niej muzeum poświęcone marce. Do zgromadzonych tam eksponatów na pewno dołączy książka Sarah Belizaire, która jest swego rodzaju hołdem złożonym dwustuletniej marce.

Ebury Press/Random House, London 2024, s. 208, 20 GBP, ISBN 978-1-52993-809-8

Powiązane artykuły

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Lektury
bary, recenzje

Historia cocktaili jest opowieścią o kreatywności, kulturze i przemianach społecznych. Od prostych mieszanek W XIX […]

Lektury
recenzje, single malt

Kolejna edycja redagowanego i publikowanego przez Ingvara Ronde od 2006 roku rocznika. Zachowuje całkowicie układ […]

Lektury
recenzje, rynek, zdrowie

Opublikowany w październiku raport Warsaw Enterprise Institute dokument dokonuje krytycznej oceny członkostwa Polski w Światowej […]

Lektury
bary, gin, recenzje

Druga książka Patryka Le Nart ukazuje się zaraz po pierwszej, poświęconej koktajlom na amerykańskiej whiskey. […]

Lektury
recenzje, sake

Świetna książka, autor od 1988 roku związany jest z branżą sake, zarówno produkcją, jak i […]

Lektury
rynek

Kończymy prace redakcyjne nad nowym wydaniem publikacji „Mocne Alkohole w Polsce”. Edycja 2025 to już […]

Lektury
historia, recenzje

Perełka w nowelistyce Émila Zoli, opowieść o tym jak dobry alkohol potrafi zniwelować waśnie, doprowadzić […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.