znana w wielu krajach, popularna zwłaszcza we Francji, marka rumu z Martyniki. Destylarnia powstała pod koniec XIX wieku, jej twórcą był ówczesny gubernator Martyniki Homer Clément. Firma rozwinęła się w latach 20. XX wieku, a dzis eksportuje trunki do 27 krajów, wciąż jest jednak przedsiębiorstwem rodzinnym. Oferta rumów jest charakterystyczna dla stylu rhum Agricole, są to rumy wyraziste, ze zrównoważonymi nutami słodyczy i dębiny. Podstawę oferty stanowi wykorzystywany głównie do drinków młody rum biały Clément o mocy 40 i 50%, niemal neutralny w smaku. Rumy białe butelkowane są także w wersjach Premium – przede wszystkim znakomity, zdecydowanie słodki Clément Canne Bleue w wersjach rocznikowych z trzciny cukrowej z Barbadosu, a także rumy Clément Première Canne o mocy 40 i 50%. Dalej są złote, leżakujące rumy: ESB Clément i zdecydowanie słodki Terre Caraïbe, oba o mocy 40%. Firma ma też długo leżakujące rumy (vieux) w szerokim wyborze, starzone od 3 do ponad 20 lat, a także w wersjach rocznikowych, w tym rarytas z 1976 roku. Są to: trzyletni Clément Rhum Vieux (44%), 3-, 5- i 12-letni Rhum Vieux Old Distiller, czteroletni Clément VSOP (40%), sześcioletni Clément 6 ans d’âge (44%), dziesięcioletni Clément 10 ans d’âge (44%), z jednej beczki Clément Single Cask, mieszanki rzadkich rumów z różnych lat: Clément XO (44%), Cuvée Homère Clément (44%) czy wspomniany rocznikowy Millésime 1976 (44%, 220 funtów butelka) oraz perła w koronie, mieszanka starych i rzadkich roczników – Cristal (44%, 800 funtów butelka). Firma produkuje też: likiery, syropy i poncze, m.in. doskonały, dostępny w Polsce, pomarańczowo-ziołowy Clément Liquer Creole.