Convalmore

zamknięta destylarnia whisky ze Speyside. Convalmore powstało 1893 jako inwestycja spółki Convalmore-Glenlivet Distillery Company. W 1904 roku gorzelnię kupiła firma blendująca whisky (m.in. Black & White), W & P Lowrie & Co., a następnie James Buchanan, kolejny znany blender. W 1909 roku wybuchł pożar, po którym destylarnię przebudowano. Przez pewien czas eksperymentowano z destylacją ciągłą whisky w kolumnie Coffeya, ale po kilku latach zaprzestano tego i wrócono do tradycyjnej produkcji w parach alembików. Zamknięta w latach II wojny światowej, była miejscem koszarowania wojska. Po wojnie wznowiła działalność, zamknięta w 1985 roku. Dwa lata później sprzedana do United Distillers, czyli dzisiejszego Diageo, które nie kontynuowało działalności destylarni. Wyszły natomiast kilka oficjalnych edycji single malt whisky Convalmore wypuszczonych przez Diageo: 28YO, 36YO 1977 (butelkowanie 2013), 24YO 1978 (w serii Rare Malts). Inne edycje tej whisky to m.in.: Convalmore 32YO a następnie 40YO 1975 Gordon & MacPhail (butelkowanie 2007 i 2015), Convalmore 1981 i 1984 Gordon & MacPhail (w serii Connoisseurs Choice).


Właścicielem zabudowań dawnej destylarni Convalmore jest dziś William Grant i wykorzystuje je jako dodatkowe magazyny dla whisky Glenfiddich i Balvenie, jednak właścicielem marki jest Diageo. Ponure kamienne gmaszyska pokryte czarnym grzybem, częściowo popadające w ruinę, leżą przy północnym wyjeździe z Dufftown, sąsiadując z destylarniami Balvenie i Kininvie oraz małą stacją kolejową.

Convalmore 36YO SONY DSC

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.