jedna z najbardziej znanych marek szkockich blendowanych whisky, z charakterystycznym białym kliperem na żółtej etykiecie. Powstała w 1923 roku, jej twórcą jest Charles Julian, obecnie należy do Edrington Group, który w swoim portfolio mają m.in. The Famous Grouse. Ma jasną barwę nawet w wersjach starzonych przez wiele lat i trochę surowe nuty whisky zbożowych, ale są one wzbogacone zarówno torfową goryczą słodów, jak i waniliową słodyczą. Jak rzadko która blendowana whisky ma bardzo wyraźny smak dębiny. Łącznie składa się na nią ponad 20 szkockich maltów plus grain whisky. Absolutnie warta polecenia w wersji podstawowej, która wyróżnia się na tle łagodnych przeważnie blendów, natomiast wersje starzone (12-, 15-, 18-lat) nie oferują wiele więcej i przez to rozczarowują. Rarytasem jest Cutty Sark 25-letnia. Ciekawa jest także edycja Cutty Sark Prohibition (50%) – whisky lezakująca w beczkach po bourbonie, o słodowym aromacie, w ustach: sól, toffi, nuta pieprzu na końcu języka.