tradycyjna nazwa polskich wódek aromatyzowanych skórkami, sokiem, czasem koncentratami cytrynowymi, również nazwa nalewek cytrynowych. Prawdopodobnie receptura znana była już XVI lub XVII wieku, cytryny sprowadzano do Polski z basenu Morza Śródziemnego. Występuje w dwóch podstawowych wersjach – słodka (np. klasyczna Cytrynówka z Polmosu Białystok) i wytrawna (np. z Polmosu Siedlce czy nie istniejącego już Polmosu Józefów). Zawsze dosładzana, ale te słodkie mają zdecydowanie żółty kolor i gęstszą strukturę. Naturalnie mętna, czasami z drobinami owocu w butelce. Zawsze powinna być podawana mocno schłodzona. Moc w przedziale 32-40%. Znane marki wódek, poza wymienionymi to: Bielska Cytrynowa, Krupnik Cytrynowy, Jeżówka Cytrynowa, Alaska Cytrynowa, Absolwent Cytrynówka, Fjordówka Cytrynowa, Warszawska Cytrynówka, Staromiejska Cytrynowa czy najbardziej znana i popularna w ostatnich latach Lubelska Cytrynówka. Najlepsza dostępna na polskim rynku Cytrynówka Podlaska (wcześniej znana pod marką Siwy Dym) ma przyjemny smak lemoniady, a w butelce pływają kawałki cytryny. Na uwagę zasługują także Krupnik Cytrynowy (Destylarnia Sobieski) i Sadówka Cytrynowa firmy AWW z Kalisza. Poza tym butelkowane są nalewki cytrynowe, m.in.: Wawelska czy Noworolski. Łatwa do przygotowania samemu, wystarczą świeże cytryny, cukier i spirytus oraz najlepiej dwa tygodnie cierpliwości. Na świecie, także w Polsce, znane są też aromatyzowane wódki cytrynowe, bez dodatku cukru (osobne hasło w leksykonie).
[nggallery id=72]