gin szkocki o mocy 40%. Lord Darnley, czyli Henryk Stuart, był drugim mężem Marii I Stuart, królowej Szkocji. W 1565 roku, jeszcze przed zawarciem małżeństwa, przebywali obydwoje w zamku Wemyss. Gin powstał w Wemyss Distillery, ulokowanej właśnie w starym zamku. Trunek zestawiony głównie z jałowca, czarnego bzu i cytrusów (skorki cytryny), poza tym w składzie są kolendra, korzeń irysa i dzięgiel litwor. Aromat haggies, poza tym kwiaty i jałowiec, limonka. W ustach czarny bez wychodzi na pierwszy plan, dalej jałowiec i słód. Dla mnie jest zbyt lekki w ustach, zbyt delikatnie kwiatowy. Gin robiony jest także bogatszej aromatycznie wersji Spiced (42,7%), gdzie wśród składników są: jałowiec, gałka muszkatołowa, chiński imbir, kmin, kolendra, cynamon cejloński i cynamon wonny (cassia), aframon madagaskarski (znany też jako rajskie ziarno lub pieprz afrykański), goździki i dzięgiel litwor.