De Montal

ceniony armaniak starej gaskońskiej rodzinnej firmy, którą prowadzi Olivierd de Montal. Trunek dojrzewa w piwnicach należącej do rodziny od trzech stuleci posiadłości Château de Rieutort. Poza omawianym osobno De Montal Blanche po procesie destylacji armaniak jest leżakowany w dębowych beczkach, dzięki czemu nabiera złotego koloru. Produkowany z białych winogron: Folle Blanche, Ugni-Blanc le Baco i Colombard. Dostępny m.in. w wersjach: VS, VSOP, XO czy dwunastoletnie Special Reserve. Sprzedawany w charakterystycznych rozłożystych butelkach z etykietą obramowaną złotą farbą. Jest doskonały, zwłaszcza ten długo leżakowany XO i Grand Reserve – bardzo wyrazisty smak, lekko słodkawy, słoneczny jak w hiszpańskich brandy de Jerez, wyraźnie wyczuwa się rodzynki, śliwki, morele. Aromat bardzo owocowy, a jednocześnie szlachetności nadaje wyraźna nuta dębiny. Osobiście lubię go z armaniaków najbardziej.

Armagnac Blanche de Montal SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.