Po raz kolejny prezentujemy najciekawsze polskie produkty roku – wódki, likiery, okowity, whisky, gin. Medalem Debiut roku honorujemy to, co innowacyjne, wyjątkowe i najwyższej jakości w swojej kategorii. Pod uwagę branych była rekordowa liczba aż 621 próbek różnych alkoholi. Średnia z ocen w skali 0-100 wynosi aż 77 (kolejno: 76 w 2021, 77 w 2020, 73 w 2019, 66 w 2018 i 68 w 2017 roku), co kolejny raz potwierdza, że jakość polskich alkoholi jest bardzo wysoka i stabilna. Pod uwagę brane były wszystkie segmenty, od ekonomicznego po super premium, a także – w niewielkim zakresie – nadsyłane konkursowe alkohole domowe. Ogromny wzrost liczby nowych alkoholi związany jest z powstającymi nowymi destylarniami, nowymi markami – w następnych latach można spodziewać się, że jeszcze więcej nowości trafiać będzie na sklepowe półki. Pomimo starań, w 2022 roku udało się spróbować tylko ok. 85% tego, co nowego w Polsce wyprodukowano. Szacujemy, że na rynek trafiło ok. 730 nowych receptur (czasami dotyczy to znanych już od lat marek, ale np. z obniżoną mocą alkoholu, albo o zmniejszonej zawartości cukru).
Tabela i wykres pokazują jak oceny rozkładały się w przedziale jakościowym. Ocen bardzo niskich, w przedziale 0-20 było bardzo niewiele, natomiast oceny 80-100 przeważają.
Jak oceniano próbki?
Wartość |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
Liczba próbek 2017 |
5 |
3 |
8 |
23 |
22 |
32 |
51 |
64 |
89 |
21 |
Liczba próbek 2018 |
2 |
5 |
18 |
20 |
26 |
42 |
54 |
44 |
80 |
31 |
Liczba próbek 2019 |
3 |
1 |
4 |
12 |
15 |
19 |
45 |
51 |
113 |
31 |
Liczba próbek 2020 |
1 |
2 |
5 |
4 |
9 |
16 |
28 |
48 |
111 |
55 |
Liczba próbek 2021 |
2 |
5 |
8 |
17 |
22 |
32 |
63 |
119 |
209 |
99 |
Liczba próbek 2022 |
4 |
6 |
10 |
19 |
17 |
13 |
55 |
126 |
250 |
121 |
Wartość |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
2017 |
1,6% |
0,9% |
2,5% |
7,2% |
6,9% |
10,1% |
16,0% |
20,1% |
28,0% |
6,6% |
2018 |
0,6% |
1,6% |
5,6% |
6,2% |
8,1% |
13,0% |
16,8% |
13,7% |
24,8% |
9,6% |
2019 |
1,0% |
0,3% |
1,4% |
4,1% |
5,1% |
6,5% |
15,3% |
17,4% |
38,4% |
10,5% |
2020 |
0,4% |
0,7% |
1,8% |
1,4% |
3,2% |
5,7% |
10,0% |
17,2% |
39,8% |
19,7% |
2021 |
0,4% |
0,9% |
1,4% |
2,9% |
3,8% |
5,6% |
10,9% |
20,7% |
36,3% |
17,2% |
2022 |
0,6% |
1,0% |
1,6% |
3,1% |
2,7% |
2,1% |
8,9% |
20,3% |
40,3% |
19,5% |
Debiut roku 2022 – wódka czysta
Chopin Blended Indigo 40% (Polmos Siedlce)
Mieszanka spirytusów: ziemniaczanego, żytniego i pszenicznego. Kolejna odsłona wódek Chopin Blended. Aromat bardzo intensywny, przyjemny, pierwsze skrzypce grają pieczone ziemniaki, a potem lekko uprażone ziarno. W smaku jest z jednej strony delikatna, nie czuć alkoholu, z drugiej – wyrazista, czuć wyraźnie i ziemniaki (tłusta słodycz), i żyto (pieprz) i pszenicę (polne kwiaty, mączność). W finiszu harmonijnie łączą się smaki, choć dominuje upieczony ziemniak, dochodzi kwaskowość zielonego jabłka, rześkość i nieco goryczki jak w głogu lub jarzębinie. Fantastyczna wódka.
Debiut roku 2022 – wódka starzona
Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO 46% (Manufaktura Luksusu)
Wódka żytnia starzona dwa lata, tylko 446 butelek z jednej beczki po winie zweigelt. Na każdej kontretykiecie jest hologram z poświadczeniem numeru butelki. Zapach słodki – pełen wanilii, orzechów laskowych, ale też bardzo przyjemna owocowość, przechodząca od jagód i malin, w stronę jasnych owoców, zwłaszcza mirabelek, a potem owoców suszonych. Jest też lekka nuta migdałowa. W smaku najpierw słodko, owocowo – rodzynki, suszone morele, figi, mandarynki, kandyzowane skórki pomarańczy, a potem nuty bardziej pikantne, typowe dla żytniej wódki – pieprz, imbir. Przyjemnie wypełnia usta i rozgrzewa. W posmaku jest dużo bakalii, do rodzynek dochodzą skórki pomarańczy, grejpfrutowa goryczka, jest wanilia, jest i korzenność, kardamon i ziele angielskie. Bardzo wykwintna wódka.
Debiut roku 2022 – wódka gatunkowa
HefeWódka 2022 40% (Destyl)
Rektyfikat zbożowy z dodatkiem destylatu z osadów piwnych z krakowskiego Browaru Dwie Wieże. Zapach intensywny – chmiel, jałowiec, żywica, igliwie, tuja, mech, żywica… Las. Smak jest zaskakująco lekki, owocowy, nuty kwaskowe, zielone jabłko, chmiel, nuty nieco mdłe, słonecznikowe, ale też gorzkie, piołunowe. I dużo kwaskowych białych winogron w stylu riesling. Finisz gorzki, chmiele, goryczka, piwne nuty, ale też: słodka śliwka, słodkie jabłko, a potem cierpkość – kwaśne zielone jabłko, gorzki chmiel zamyka temat. Doskonała wódka.
Debiut roku 2022 – wódka smakowa
Czarna Perła Wódka z Kwiatów czarnego bzu 40% (Izi)
Wódka o czarnej barwie i pięknym słodko-cierpkim aromacie czarnego bzu. Z delikatną nutą w zapachu czarnej porzeczki. Smak także słodko-cierpki, kwiatowo-owocowy, a jednocześnie czuć moc i czuć, że to wódka, a nie mocny likier, że główne skrzypce gra tu jednak czysty alkohol, a nie dodatki. Mimo intensywności barwy i aromatów, może być wzorem dobrze zrobionej smakowej wódki, a nie likieru, który udaje wódkę. Cała słodycz jest tu naturalna, wyciągnięta z surowców, nie czuć żadnych dodawanych cukrów. Finisz długi, kwaskowy, rześki, lekki, jest kwiatowość, nuta igliwia, zielonych szyszek i… jest dobry spirytus rektyfikowany.
Debiut roku 2022 – gin
Herbarius Tequila Barrel Aged 45% (Go Up)
Zapach bardzo rześki, intensywnie jałowcowy, nuta słodka z agawy, ale też zaskakująca nuta zielonego ogórka, dużo ziół – zwłaszcza majeranek, ale też kmin i tymianek. Tak ziołowo, że niemal aptecznie, co pięknie koresponduje ze słodyczą agawy. Także w ustach ogromna rześkość – mięta i limonka, jałowiec, zioła, w tym gorzkie, jak werbena, nawet piołun, a i tatarak. W finiszu za to znajdziemy słodkie jabłka i słodkie muskatowe winogrona, apteczne nuty ziołowe, tymianek, agawy już nie ma w ogóle, ale jest to niebywale smaczny gin, zamiast słodyczy agawy pojawia się słodycz… bananowa. Maciej Podhajny kolejny raz zaskoczył i rozbił bank jeśli chodzi o giny leżakowane w beczkach.
Debiut roku 2022 – likier ziołowy
Bitter Aperitivo z Polskich Botaników 26% (Mikrogorzelnia)
Zapach gorzki, rześki, kojarzy się z karczochem, z korą chinowca. W tle – gorzkie jabłka. Smak gorzki, nawet bardzo gorzki, piołunowy, mniszek lekarski, kwiatowość, rumianek, słodkie śliwki przez chwilę ładnie równoważą gorycz, ale zaraz finisz znów wchodzi w rejestry bardzo gorzkie, dużo różnych chmieli, rabarbar, cytrusowość kolendry, tymianek, zielony orzech włoski – gorzko, ziołowo i kwaskowo. Świetnie zrobione, w ogóle nie przeszkadza brak cytrusów, zupełnie niepowtarzalne, na dodatek smaczne.
Debiut roku 2022 – likier owocowy
Wiśnia Nalewka Sandomierska 18% (On Spirit)
Kolor głęboki, wiśniowy. Czysty, kwaskowy zapach soku z wiśni, nie czuć pestek. Smak kwaśny, idealny dla lekkiej wiśniówki – sok, owoc, nie ma pestek, nie ma wyczuwalnego cukru, może lekko nuta morwy. Kwaśny, owocowy lekki smak pełen wiśni, czystego soku, nie czuć nic alkoholu, nic cukru. Doskonale zrobiona wiśniówka. W finiszu owoc wiśni robi się jeszcze bardziej kwaskowy i idzie w kierunku nawet cytryny.
Debiut 2022 – likier miodowy
Miodula Ustrońska 2022 40% (Wrzos)
Własny destylat owocowy z dodatkiem miodu. Zapach: miodu, propolisu, kwaśnego miodu, może nawet delikatnie przypieczonego, lekko nuty warzywne, pietruszkowe. Smak miodu, gryki, śliwki. Finisz gryczany – kasza i miód, śliwka. Smaczne.
Debiut roku 2022 – likier kremowy
Biały Bocian Kukułki 16% (Polmos Bielsko-Biała)
Zapach kakao, czekolady, kogla-mogla. Smak słodki, typowy dla cukierków-kukułek, ale dodatkowo z kakao, w ustach nieco pikantna, pieprzna dobra czekolada. Długi, przyjemny deserowy posmak, dużo czekolady. Do kawy, do ciast, albo z kostką lodu jako deser sam w sobie.
Debiut roku 2022 – okowita zbożowa
Jęczmień 2021 43% (Podole Wielkie )
Odmiana escalena. Zapach kremowy, nuta zielonego ogórka, zielonego jabłka. W smaku tłuste ziarno, mineralność, surowy ziemniak, ogórek, marchew. W finiszu prażone zboże, oliwki, słodka mizeria, delikatna nuta korzenna.
Debiut roku 2022 – okowita ziemniaczana
Ziemniak 2021 Ludmilla 43% (Podole Wielkie)
Odmiana ziemniaka – ludmilla, pole Dargoleza, tylko 521 butelek. Zapach słodki i delikatny, owocowo-warzywny, jak zielony ogórek w słodkim orientalnym sosie śliwkowo-żurawinowym, pieczony ziemniak. Bardzo przyjemny. Smak cierpki, warzywno-oleisty, dużo słonecznika, konopie, ale też marchew, a i chrzan, kalarepa, czekolada z chili i sól. Przyjemny długi finisz, tłusty, ziarna słonecznika, groszek cukrowy i surowa marchew, pieprz.
Debiut roku 2022 – okowita owocowa
Morelowica Ustrońska 2019 50% (Wrzos)
Piękny, czysty zapach moreli. Bardzo słodki, aż idący w rejestry miodu, pigwy. Jest też lekka nuta ziemista, ale nie przeszkadza. Smak słodki, morelowy, mocniejsza niż typowa barack palinka, ale ten styl, jest tu też nuta metaliczna, ziemista, liściasta, propolisowa. Świetnie smakuje. Finisz dość mocno alkoholowy, ale też wyraźnie morelowy, moc alkoholu daje wrażenie – pieprzu, kardamonu, nawet goździków, ale to jest świetnie dopełnione tłustością, słodyczą tego destylatu. Pierwsza klasa.
Debiut roku 2022 – destylat
OVII Kwiaty Czarnego Bzu Geist 1/2022 43% (Drake)
Wspaniały owocowo-kwiatowy zapach czarnego bzu, który wchodzi w nuty czarnej porzeczki, pokrzywy. Smak cierpki – owoce czarnego bzu i czarna porzeczka, ziemistość. Finisz cierpki, ziemisty i owocowy, z nutą jabłka, kwaśnej gruszki.
Debiut roku 2022 – brandy
Wilcza Brandy Vino Santo 56,8% (Wolf & Oak)
Zapach słodki, dużo czerwonych leśnych owoców – poziomki, jagody, żurawina, lekko octowość. W smaku cierpko, króluje żurawina, wtóruje jej jarzębina, rokitnik, a głębiej – suszone śliwki, suszone morele, gruszka, likier gruszkowy, nawet lekko pigwowiec, trochę imbiru, kardamonu. Finisz delikatny, słodki niczym powidła, dochodzi posmak kandyzowanych skórek pomarańczy, są gruszki williams, jest pigwa z jej miodowością, czereśnie, syrop wiśniowy. Jest też odrobina taniczności, jakby słodki tytoń i odrobina hibiskusowej kwaskowości i kwaskowe wczesne jabłka, ostrzejsze nuty – imbir, pieprz.
Debiut roku 2022 – rum
Rum Double Aged No 1 58% (Wolf & Oak)
Rum wydestylowany w Polsce przez Michała Płucisza ze sprowadzonej z Zanzibaru melasy. Najpierw leżakował w mocno wypalonej beczce z dębu europejskiego w piwnicach Klasztor Kanoników w Żaganiu, potem w beczce po słodkim białym winie z Winnicy Sagnum. Wypuszczonych zostało 77 numerowanych butelek dla Łukasza Kudły. Zapach przyjemny, bardzo mineralny i nieco naftowy, przypomina stare rieslingi. Coś jakby pomiędzy rumem agricole, a ciężkim melasowym rumem z Jamajki. Są w zapachu: banany, ananas, śliwki, truskawki, maliny, wiśnie, tafia, syrop melasowy. Jest też popiół i ziemistość. W smaku cierpkie, wytrawne, skórzaste, sporo tytoniu, naftowość, bardzo estrowy. Jest też sól, a z bardziej rześkich nut – mięta i kwaśna wisienka. W finiszu czuć moc alkoholu, jest słono, kwaskowo i słodko zarazem – poza solą jest skóra, tytoń, sok z wiśni i syrop z wiśni, do tego anyż, lukrecja, sadza i imbir. Długi finisz. Zaskakująco bogaty jak na bardzo młody wiek, pokazuje potencjał samej fermentacji i destylacji melasy, gdyż większość estrowych, mocnych nut pochodzi z alkoholu, nie z procesu leżakowania.
Debiut roku 2022 – whisky
Single Malt Markers Mark Cask Finish 43% (Legacy)
Pięcioletnia, potrójnie destylowana irlandzka whiskey single malt, finiszowana w Polsce w beczce po bourbonie Maker’s Mark przez osiem miesięcy. Limitowana edycja 100 sztuk. Bardzo przyjemny, owocowy, lekki aromat. Bardzo dużo gruszek, jabłek, białych kwiatów, bardziej jak w whiskey single pot still, niż single malt. Smak słodki, soczyste jabłka, śliwki, gruszki. I konsekwentnie owocowy finisz, dużo słodkich owoców sadu, do jabłek dochodzi nuta moreli, brzoskwini, lekko migdał.
Debiut roku 2022 – innowacja ex-equo
Żurówka 40% (On Spirit)
Wódka z żuru śląskiego, jak informuje producent. Fermentacja mąki żytniej, destylacja w małej kolumnie, krótki proces starzenia, dodatek redestylowanych rozmaitych składników, które po zestawieniu dały niesamowity efekt. Mamy tu zapach czosnku, cebuli, zakwasu. W smaku… żurek, ze śmietaną. Genialne! I niebywale smaczne. W finiszu jeszcze biała kiełbaska i dużo czosnku oraz… czarna porzeczka. Długo pozostaje w ustach smak żurku.
Debiut roku 2022 – innowacja ex-equo
Imperial Smoky Joe Laphroaig Cask Finish 2020 46% (Podole Wielkie)
Warzone w 2020 roku, przedestylowane w 2021 roku piwo Smoky Joe rok spędziło w beczkach po dymnej whisky Laphroaig. Zapach owocowo-warzywny, nuty kiszonkowe, koper. W smaku pomieszanie słodowej słodyczy, z dymnością i przyjemną owocowością – jabłka, gruszki, śliwki. Jest też słodycz czekoladowa, śliwki w czekoladzie. A w finiszu dochodzą przyprawy korzenne – pieprz, goździki, piernik, do tego słód, chmiel, polne kwiaty i goryczka, DNA piwnego destylatu całkowicie zachowane i to jest wielki plus. Beczka lekko podkręciła dymny charakter piwa w smaku, ale wygładziła finisz.
Debiut roku 2022 – innowacja ex-equo
Signature Negroni Coctail 24% (Jonston)
Zapach intensywny, pełen skórek gorzkich pomarańczy, chininy, karczocha, bardzo w stylu włoskich aperitivo, choć czuć też nuty bardziej charakterystyczne dla wermutu – oliwki, winogrona, a zwłaszcza piołun. Smak świetny, bardzo złożony, przede wszystkim czuć gin – jałowiec, cytrusy, kwiaty, nuty korzenne. Ten gin buduje smak, daje ciała, w tle jest to, co było w aromacie – śródziemnomorska lekkość, dużo pomarańczy i wermutowa kwaskowość, gorzkie zioła i korzenie, zwłaszcza chinina i piołun. Smaczne solo na lodzie, ale równie dobre z dodatkiem wody sodowej lub toniku. W finiszu jest gorycz piołunu, ale jest też trochę owocowej słodyczy, nuty rabarbarowe, warzywne i bardzo gorzkich cytrusów, ale też rześkość limonki.
Debiut roku 2022 – innowacja ex-equo
Destylat z nalewek 42,5% (Manufaktura Nalewek)
Nalewki z Manufaktury Nalewek z Krosna przedestylowano po sąsiedzku w Podkarpackiej Destylarni Okowity, ostateczna moc uzyskana po rozcieńczeniu z alkaliczną wodą Java z Pogórza Karpackiego, edycja limitowana – 739 butelek. Właściwie destylowano nie same nalewki, a osady po maceracji owoców – pełne alkoholu i aromatu. W zapachu dominuje malina, głębiej jest śliwa, delikatnie porzeczka, jagoda leśna. Smak pełny, wieloowocowy, z wybijającą się maliną, ale też nutą lekko pikantną, paprykową. W finiszu jest słodycz maliny, może truskawki, jagody, śliwki, brzoskwini. Czysty wieloowocowy smak, żadnych obcych nut, świetnie przedestylowane.
Debiut roku 2022 – tradycja ex-equo
Żytnia Wódka 43% (Silesia Distillery)
Niezwykle przyjemny zapach owoców, jabłek, a zwłaszcza gruszek, do tego zielonych orzech włoski, mąka i wafelek z wanilią. Smak bardzo mączny, gęsta w ustach, dużo pieprzu, kardamonu, ziela angielskiego. Delikatnie pali. Także w finiszu bardzo dużo mąki – żytni chleb, dobrze wypieczony, lekko pieprzny, lekko słony. Idealna żytnia czystość finiszu.
Debiut roku 2022 – tradycja ex-equo
J. Urbanowicz Mandarin Ginger 30% (Probiernia Urbanowicz)
Autorska receptura, która wskrzesza dawne tradycje likierów Mandarin Ginger, etykieta nawiązuje do dawnego wzornictwa Kantorowicza. W zapachu: keks, pomarańcze, rodzynki, wanilia, gotowane śliwki, szafran. W smaku – wanilia, rodzynki, cytryna. Bardzo ładny balans pomiędzy słodyczą a kwasowością. Finisz to keks ze skórkami cytryny, pomarańczy, z rodzynkami, budyń waniliowy, do tego: goździki, lekko pieprz, kardamon, sok z limonki, imbir.
Debiut roku 2022 – tradycja ex-equo
Chmielownica Męska 33% (Monard)
Dziki chmiel macerowany w mocnym alkoholu i leżakowany rok w beczce. Piękny, ziołowo-cytrusowy, grejpfrutowy zapach, tymianek. Smak cierpki, dużo chmielu, zioła, goryczka, grejpfrut, ziemistość. Finisz gorzki, dużo goryczki, nuty piwa pils, ziołowość.
Debiut roku 2022 – tradycja ex-equo
Lumberhill White Dog 40% (Rarytasy Drwala)
Okowita kukurydziana z Podkarpackiej Destylarni Okowity przepuszczana przez filtr węglowy. Zapach delikatny, owocowy – śliwki i jabłka, mąka, czekolada. W ustach ostra, wypełnia usta, gorzkawa. Finisz oleisty, czarna oliwka, ale też mineralność i palone drewno.
Debiut roku 2022 – domowa receptura
Sigil of Bael 2022 43% (Bael Handmade)
Gorzki likier żywiczno-chmielowy na miodzie ze spadzi iglastej. Zapach lekki, przyjemny, leśny. Jest tu igliwie, zielone szyszki, nuta cytrusowa, chmielowa. Smak bardzo cierpki, pełen igliwia, żywicy, chmielu, jest też w smaku głóg, ale też szyszki – zielone i suche, a też i nasiona szyszek. Finisz głęboki, gorzko-żywiczny, rześki zielonym igliwiem, jałowcem, tują, miętą, szyszkami chmielu. Do tego lekkie szczypanie imbiru, pieprzu.
Debiut roku 2022 – destylarnia
Wrzos
Browar i Gorzelnia Wrzos powstały w budynku drewnianej Karczmy Wrzos znajdującej się w samym sercu Ustronia, nad rzeką Wisłą. Krystalicznie czysta woda, stosowana do produkcji trunków pochodzi z głębokiego, podziemnego koryta Wisły. Gorzelnia pierwsze produkty wypuściła w 2019 roku. Założycielami Karczmy, browaru i gorzelni są Krzysztof i Halina Dembińscy, a aktualnie (po śmierci Krzysztofa) firmą kieruje ich syn, Dominik. W ofercie mają12 gatunków alkoholi rzemieślniczych. Jedną ze specjalności Gorzelni Wrzos są destylaty owocowe, czyli obstlery. Flagowym produktem jest Ustrońska Śliwowica. Ale poza nią w palecie produktów znajdują się też Jabłkowica, Winogronówka i Morelowica. Gorzelnia pracuje na niemieckiej pięciopółkowej aparaturze firmy Arnold Holstein z kopułą whisky (Whisky Haube).
Silesia Distillery
Firmę założyli w listopadzie 2020 roku Paweł Amrozik, Krystian Jaronicki i Wojciech Szopa. To trzyosobowy klub degustacyjny, stąd nazwa marki alkoholi Triple Head. Pierwsze okowity zostały wydestylowane gościnnie w destylarni Wrzos z Ustronia, w 2022 roku popłynął pierwszy destylat z własnych aparatów. Mają sprzęt słowackiej firmy Kovodel Janca – alembik ze zbiornikiem 300 l, połączony z czteropółkową kolumną. Ich produkty to okowity owocowe, w tym także starzone oraz zbożowe i żytnia wódka. W planach jest własna whisky.
On Spirit
Marka należąca do PPHU Moritz Marek Różycki. Firma specjalizuje się w produkcji alkoholi oraz rozwijaniu metod ich uszlachetniania. Zaczynali od nalewek, produkcja alkoholi mocniejszych realizowana jest od 2021 roku w oparciu o laboratoryjne aparaty destylacyjne, które umożliwiają produkcję w małych partiach i selekcjonowanie surowców oraz aromatów. Marek Różycki prowadzi kilka projektów badawczych, mających na celu ustalenie, co się dzieje w alkoholach w czasie (starzenie) oraz określenie sposobów poprawy ich jakości. We współpracy z Akademią WSB firma prowadzi studia na kierunku Gorzelnictwo i Browarnictwo. Mają własny sklep stacjonarny w Mikołowie, przy ul. Rybnickiej 41. W 2022 roku firma rozpoczęła współpracę z browarami, opatentowali własne receptury destylatów i likierów piwnych.
Six Seasons Distillery
Spółka prowadząca restaurację w Warszawie w przestronnym przeszklonym nowoczesnym budynku przy ul. Suwak 3, gdzie na jednym z pięter powstała destylarnia ginu w trzech miedzianych alembikach Kothe o mocy produkcyjnej 30 tys. butelek miesięcznie. Projekt firmuje Grzegorz Młynarski. Pierwszy gin Six Seasons Distillery zabutelkowano we wrześniu 2022, ma aromaty wyraźnie cytrusowe, pod koniec 2022 roku zadebiutowała druga receptura – Six Seasons Gin Winter, a także wódka żytnia.
Debiut roku 2022 – producent
Monard
Młody producent nalewek z północnej Polski. Robert Rutkowski robi nalewki domowe i na skalę domową. Ma swój mały zakład we wsi Kobylanka pod Szczecinem. Nazwa pochodzi od łacińskiej ‘monarda’, jest to pysznogłówka, roślina w zasadzie ozdobna. W 2020 roku zaczęli oficjalną działalność ze składem podatkowym, ale w rodzinie nalewki robiło się z pokolenia na pokolenia. Obecnie nastawy dojrzewają w gąsiorach i w beczkach z dębu węgierskiego, nowych samodzielnie przygotowanych, zalanych własnym winem jabłkowym przed wlaniem nalewek. Łącznie mają ponad 20 smaków, produkują ok. 500 l rocznie. Robert Rutkowski robi m.in. nalewki z owoców, ziół, chmieli, miodów, ale także śmietanówki w kilku smakach. Do zestawiania używa spirytusów, ale do niektórych także rumu.
Probiernia Urbanowicz
W maju 2022 roku przy Placu Konesera w Warszawie otwarta została Probiernia J. Urbanowicz, miejsce odwołujące się wprost do historii Jana Urbanowicza i jego dawnych receptur oraz do tradycji samych probierni, czyli lokali, w których można było degustować lub kupić na próbę niewielkie porcje trunków. Marka oferuje już trzy własne trunki – wódkę żytnią Redaktorską, odtworzoną starą recepturę słynnego likieru Mandarin Ginger, a także llikier wiśniowy z nutami korzennymi. W planach są kolejne własne marki. W Probierni można też kupić wiele polskich wódek, okowit, likierów, miodów i win, a także czekolady, czy własnego wyrobu musztardy.
Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków
Markę stworzył Arkadiusz Onasch. Od 2014 roku prowadzi restaurację Winne Grono w Gdańsku W latach 2019-2022 mieściła się przy ul. Szerokiej w historycznej kamienicy Der Lachs – Pod Łososiem. W tym miejscu przez kilkaset lat produkowano najsłynniejsze gdańskie likiery, w tym zwłaszcza Goldwassera. Wszystkie produkty Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków oparte są o najczystszy możliwy spirytus orkiszowy, prawdziwe zioła, owoce oraz ewentualnie cukier.
Getinglass
Firma powstała w 2021 roku w podkrakowskich Proszowicach. Pierwszy produkt to likier cytrynowy PaniKa – ręcznie robiony ze świeżych cytryn. Autorami receptury są Damian Szczęsny i Jakub Szymkiewicz. Likier powstaje w Drake Distillery. W planie są kolejne receptury.
Niebawem nakładem Aqua Vitae ukaże się wydanie książki, w którym zostaną zaprezentowane i ocenione wszystkie polskie debiuty 2022 roku.