Chateau Comte de Lauvia ulokowane jest w regionie Bas-Armagnac. Armaniaki zestawiają z winogron ugni blanc, folle blanche i colom bard, destylacja odbywa się w alembikach. W piwnicach mają ok. 1500 beczek z czarnego gaskońskiego dębu, a w nich armaniaki nawet z XIX wieku – roczniki: 1865, 1888, 1893, a także: 1904, 1914, 1929, 1934, 1941, 1942, 1955, 1958, 1961, 1963, 1967-1974, 1976-1978, 1981-1986 oraz od 1989 roku wzwyż. Poza edycjami rocznikowymi mają też blendy: VS, VSOP 8 Ans, Imperial XO 12 Ans, Extra 15 Ans oraz Extra 21 Ans.
Miałem okazje próbowania trzech armaniaków mieszanych Comte de Lauvia, wszystkie butelkowane z mocą 40%.
Comte de Lauvia VS
Zestawiany z winogron ugni blanc i w niewielkim stopniu folle blanche. Lekki aromat, lekki smak – orzechy włoskie, potem nieprzyjemnie cierpki – kwaśne jabłko. W nosie jeszcze kora dębu, trochę świeżych rodzynek.
Comte de Lauvia VSOP 8 ans
Zestawiany z winogron ugni blanc i w niewielkim stopniu folle blanche. W nosie dąb i tytoń, w ustach też dostojny, ciężki, ale potem rozlewa się w ustach miodową słodyczą, bardzo przesuszone, słodkie rodzynki.
Comte de Lauvia Extra 15 ans
Zestawiany w 80% z winogron ugni blanc oraz po 10% z folle blanche i colom bard. Bardzo słodki, miodowy, wspaniały. Też dużo dębiny, finisz słodki, ale też odrobinę szorstki – gryzący tytoniem, całość jednak harmonijna i niezwykłe sympatyczna.