Szóráth to rodzinna destylarnia, działająca na granicy dwóch ważnych apelacji węgierskich – winiarskiego Tokaju oraz słynącego z sadów morelowych Gönc. Destylowane są własne owoce, w tym wiele wariacji z winogron, takich jak furmint czy żółty muskat, a także z wytłoczyn winogron, oczywiście morele, ale i inne owoce – śliwki, gruszki williams czy pigwa. Destylują w małych kotłowych aparatach o pojemności 1000 l. Mają także leżakowaną przez cztery lata w dębowych beczkach palinkę z tokajskich botryzowanych winogron aszú.

Szóráth Tokaji Furmint Szőlőpálinka (45%)
Destylat z całych winogron szczepu furmint. Aromat lekki, bardzo delikatny, zielone winogrona, mineralny, z słodką nutą miodową. Smak mocno drożdżowy, aż chlebowy, podpiwek. Finisz zdecydowanie winogronowy, zielony, słodkawy, z nutą propolisu. 4
25/25/25/7,5=82,5

Szóráth Tokaji Sárgamuskotály Szőlőpálinka (45%)
Destylat z całych winogron szczepu żółty muskat. Aromat delikatny, mineralny, niemal bezwonna, trochę drożdżowa. Smak charakterystyczny dla muskatu – róże, słodkie winogrona, miód. Finisz podobnie – dużo kwiatów, do róż dochodzi słonecznik, zielone oliwki, Fantastycznie oddane walory szczepu. 4
23,5/26,5/26,5/7,5=84

Szóráth Vadbirs Pálinka (45%)
Destylat z dzikiej pigwy. Mdły, tłusty, bardzo pigwowy aromat – powidła, mus pigwowy, lilie. W ustach miód i mnóstwo pigwy, do tego morela. W finiszu dochodzi dynia, melon, ciasto dyniowo-pigwowe. 4.5
25/27,5/27,5/8,5=88,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail