Degustacje, Spirits
degustacje, grappa, likier

Degustacja kolekcji Rossi d’Angera

Degustacja kolekcji Rossi d’Angera

Udostępnij:

Destylarnia rodziny Rossi powstała w miejscowości Angera nad Jeziorem Maggiore w 1847 roku. Założycielem był Berbardo Rossi, a dziś firmą zarządza piąte pokolenie Rossich. W 1870 roku zainstalowano pierwszą maszynę parową do obsługi alembików. W 1919 roku zarejestrowana została marka Rossi d’Angera Distillatori. W 1931 roku firma zaczęła dostarczać swoje grapy na dwór króla Emanuela III, zyskując tytuł Brevetto della Real Casa Savoia. Upływ lat niewiele tu zmienił. Do dzisiaj firma używa starych alembików ogrzewanych parą. Do starzenia grappy wykorzystywane są głównie beczki typu barrique z francuskiego dębu. Skupują wytłoczyny winogron od lokalnych winiarzy, m.in. pozostałe z produkcji win Moscato d’Asti czy Barolo. Robią grappy kupażowane i jednoszczepowe z winogron: chardonnay, nebbiolo, croatina, vespolina, merlot, barbera, moscato, pinot nero, dolcetto. Mają też w ofercie liczne likiery ziołowe i owocowe, wermuty. Do ich najsłynniejszych wyrobów należy produkowany od lat 60. XX wieku destylat z korzenia goryczki Spitz. W 2015 roku gama likierów została poszerzona o aperitif Apollo 11. Nowością jest ich gin Major. Ponadto robią tradycyjne włoskie likiery jak: amaro, amaretto, sambuca czy limonello oraz charakterystyczne dla alpejskiego regionu, jak genepy, likiery z lokalnych odmian ziół.


Wiosną tego roku firma wystawiała się w Warszawie podczas targów WorldFood Warsaw. Poniżej noty degustacyjne z gustownej drewnianej skrzyneczki wypełnionej próbkami destylatów.

Rossi d’Angera Altana del Borgo 1998 (42%)
Wybitna grappa z rocznika 1998, wyłącznie z wytłoczyn szczepu moscato, leżakowana w dębowych beczkach z Allier, Limousin i Tronçais. Ponad 100 euro za butelkę. Aromat dojrzałych brzoskwiń, róż, fiołków. W smaku bardzo dużo soczystej brzoskwini. I długi słodki finisz z nutą miodu. 5/5

Rossi d’Angera Grappa Riserva Personale (42%)
Grappa robiona z wytłoczyn lokalnych winogron szczepu nebbiolo, z niewielkim dodatkiem destylatu z dolcetto. Destylowana w straym alembiku. Przez dwa lata dojrzewa w beczkach z dębu Allier i Limousin po 225 litrów, a następnie trafia na okres 3-6 lat do wielkich beczek po 2500 l ze slawońskiego dębu. W aromacie rumianek, miód, róże, gruszki, w ustach pieczony chleb z miodem, słonecznik. 4/5

Rossi d’Angera Trailaghi Grappa di Nebbiolo da Barolo (40%)
Grappa z wytłoczyn winogron wykorzystywanych przez lokalnych winiarzy do produkcji win Barolo. Dość ostry aromat – kwiaty, ale w tle mało przyjemne zapachy – grzyby, lakier. W smaku jest jednak znacznie lepiej, przede wszystkim czuć szorstką wytrawność winogron nebbiolo. Finisz już zupełnie przyjemny, z gorzką nutką. 4/5

Rossi d’Angera Grappa Giovane (42%)
W zamierzeniu ma przypominać dawne grappy, destylowana w starym alembiku z mieszanki winogron nebbiolo i chardonnay. Aromat delikatny – siano, słonecznik, polne kwiaty, w ustach delikatna kwiatowość i owocowość, posmak pudrowy. 3.5/5

Rossi d’Angera Amandola Grappa di Moscato d’Asti (42%)
Winogrona z pobliskich winnic, wykorzystywane do produkcji win Moscato d’Asti. Z beczek klasy barriques z dębu Allier i Limousin, starzone przez 24-30 miesięcy. W nosie bardzo słodko – soczyste brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, w ustach też dużo owoców, do tego ligniny z dębu, bardzo taniczna, w finiszu – orzechy włoskie w miodzie. 4/5

Rossi d’Angera Persichina (30%)
Likier brzoskwiniowy na bazie grappy Moscato d’Asti. Aromat przyjemny, dobrze mieszają się winogrona z brzoskwinią, ale w smaku za słodko – dużo bakalii, rodzynek, fig. 3/5

Rossi d’Angera Miele (40%)
Grappa z alpejskim miodem z Varese. Miody te mają własną apelację, to mieszanka miodu akacji, kasztanowca i wielokwiatowego. W aromacie więcej grappy niż miodu, w ustach bardzo przyjemna słodycz, świetnie połączona z alkoholem, mocne, rozgrzewające, gęste. 4/5

Rossi d’Angera Sambuca (40%)
W nosie głównie lukrecja i anyż, smak dość ostry, mniej wyczuwalnego cukru niż zwykle w sambuce. 4/5

Rossi d’Angera Me-Lì (22%)
Likier ziołowy – lukrecja, lokalne zioła i cukier. Aromat zdominowany przez lukrecję, w smaku czuć apteczne zioła, melisę, ale jest za dużo cukru w finiszu. 3/5

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.