24 maja w warszawskim Koneserze podczas Vininova Wine & Spirits Festival odbyła się degustacja kolekcji koniaków Hine. Spotkanie prowadziła Quitterie Perrachon, brand ambasadorka marki.
Firmę założył w 1791 roku Thomas Hine, który przybył z Dorset w Wielkiej Brytanii i wżenił się tu w rodzinę Delamain, już wcześniej operującą na rynku eau-de-vie. Zdołał zdobyć zamówienia angielskiego dworu i wkrótce stał się oficjalnym dostawcą rodziny królewskiej. Marka pozostawała w rękach rodziny Hine do 1971 roku, kiedy kupiła ją grupa Distillers Company (obecnie Diageo) i nowy właściciel zaniedbał markę. W 2013 roku, gdy marka świętowała rocznicę 250 lat istnienia, aktywa Hine wystawiono na sprzedaż, we wrześniu 2013 roku spółka Thomas Hine & Co. stała się własnością francuskiej grupy EDV SAS („The Spirit Business” podawał kwotę transakcji na poziomie 40-60 mln euro). W kierownictwie wciąż są potomkowie Thomasa Hine, obecnie już szóste pokolenie. Pracują niemal wyłącznie z winiarzami z Grande i Petite Champagne, koniaki robią wyłącznie z winogron ugni blanc. Duża część gron pochodzi z własnych winnic Bonneuil. Destylują z pozostawieniem osadów, odbierają alkohol ze stosunkowo niską mocą 70%. Nigdy nie dodają karmelu. Używają bezszypułkowego dębu z Tronçais i wypalają beczki bardzo lekko. Angel’s share wynosi 2-3%.
H by Hine VSOP (40%)
Pięcioletni, złożony z 20 różnych eau-de-vie z Grande i Petite Champagne. Stworzony 15 lat temu dla miksologii. Zapach bardzo lekki, kwiatowy, dużo lekkich i aromatycznych białych win, mineralność, cynamon, sporo moreli, gruszek, śliwek, marcepan, placek ze śliwkami. Smak bardzo lekki – kwiaty, soczyste owoce, sporo jabłek, gruszki, morele, delikatna pieprzność, lekka dymność. W finiszu jest delikatna tanina, bardzo lekki owocowy tytoń, jabłka, morele, gruszki, pestki jabłek, nieco goryczki, cierpkie winogrona.
23,5/23/23/6,5=74
Hine Rare VSOP (40%)
Siedmioletni, złożony z 25 różnych eau-de-vie z Grande (80%) i Petite Champagne (20%). Stworzony w latach 60. XX wieku. W aromacie przetworzone słodkie owoce, lekko tytoń, mineralność, przyprawy korzenne, śliwki, mirabelki, dużo rodzynek, gruszki williams, słodkie jabłka. W smaku lekko cierpkość, dojrzałe owoce – jabłka, śliwki, morele, nuta tytoniu, herbaty, lukrecja, do tego imbir, trochę pomarańczy. W finiszu jest tytoń, są delikatne przyprawy korzenne, lekki pieprz, kardamon, kwaskowe jabłka, morele, gruszki. Jest też mineralność. Bardzo ładnie zbudowany VSOP.
24/24,5/24,5/7=80
Hine Cigar Reserve XO (40%)
Ten koniak jest z niewielkim dodatkiem eau-de-vie z Fins Bois, wykorzystano ok. piętnastoletnie destylaty. Stworzony 27 lat temu specjalnie dla miłośników cygar. Zapach wyrazisty, dużo przypraw korzennych, suszone śliwki, pieczone jabłka, tabaka, imbir, anyż, lukrecja. W smaku cierpkość jabłek i gruszek, pigwa, śliwki, morele – jednocześnie rześki i taniczny. W długim finiszu są zielone włoskie orzechy, lukrecja, eukaliptus, tytoń, kwaśne jabłka, śliwki, morele.
27/27,5/27/8=89,5
Hine Bonneuil 2006 Limited Edition (42,8%)
Konieki w tej serii są butelkowane co kilka lat. Butelkowanie w 2016 roku, tylko 19 beczek 450 l, winogrona z własnych winnic Bonneuil. Zapach bardzo delikatny, elegancki. Sporo: śliwek, jabłek, suszonych owoców, cytrusów, pigwy, migdały. W smaku sporo słoności, solone migdały, gruszki, morele, nektarynki, delikatny tytoń, kwaskowe jabłka. W finiszu jest sporo tanin, kwaskowości jabłek, tytoniu, moreli.
26,5/27,5/27/8=89
Hine Bonneuil 2012 Limited Edition (42,5%)
Butelkowanie w 2022 roku, tylko 12 beczek, winogrona z własnych winnic Bonneuil. Zapach dość intensywny, dużo gruszek, pieczone jabłka, egzotyczne drewno, agrest, gruszki, maliny, truskawki. Smak najpierw słodki – gruszki, słodkie jabłka, ale potem jest słoność, jest goryczka pestek jabłek. W finiszu jest lekki tytoń owocowy, jabłka kwaskowe, ale też pieczone, marcepan, powidła morelowe, imbir, delikatna słoność.
26,5/26,5/26,5/7,5=87
Hine Antique Grande Champagne XO (40%)
Winogrona tylko z Grande Champagne, złożony z czterdziestu różnych eau-de-vie, w wieku 22-25 lat, receptura powstała w latach 20. Zapach nieco przytłumiony – sporo tytoniu, lukrecja, anyż, śliwki, morele, placek ze śliwkami. W smaku dużo anyżu, kandyzowany imbir, maliny, imbir, cynamon. W finiszu sporo skóry, dużo kandyzowanego imbiru, kandyzowane skórki pomarańczy, soczyste owoce.
27/27/27,5/8=89,5