Degustacje, Spirits
armaniak, likier

Degustacja nalewek na armaniaku Gerland

Degustacja nalewek na armaniaku Gerland

Udostępnij:

Gerland to kooperatywa winiarzy z Gaskonii, która powstała w 1999 roku, zrzesza 250 wytwórców, którzy mają 2500 ha winnic – szczepy: baco, ugni blanc i folle blanche. Produkują rocznie 375 tys. hl wina, mają także własną destylarnię w Panjas, gdzie dysponują mocą czterech potężnych alembików, które produkują armaniaki. Roczna produkcja destylarni to 18 tys. hl czystego spirytusu. Kooperatywa ma też trzy magazyny pełne beczek, a w nich także destylaty znacznie starsze niż data jej powstania – z lat 50. i 60. XX wieku, co pozwala zestawiać całkiem ciekawe trunki. Zatrudniają ok. 140 osób. Większość armaniaków butelkują jako blendy, choć są także specjalne edycje Vintage, np. z 1954 roku. Produkują likiery owocowe na bazie armaniaków, tradycyjny dla regionu winogronowy Floc de Gascogne oraz, rzecz jasna, wina, jak i przetwory owocowe.

Usiadłem do degustacji trzech owocowych likierów na bazie armaniaku. Owoce zalano armaniakiem i pozostawiono je tam, by cieszyły oczy konsumenta, a jednocześnie wyciągnęły z owocu, ile się da aromatów. Wszystkie mają po 16%.

Pruneau a l’Armagnac – delikatny, naturalny aromat śliwki. W smaku czuć dobry destylat, śliwkę, ale też bardzo dużo cukru. To przyjemny likier, ale do deserów. Bardzo słodki. 3.5/5

SONY DSC

Griottes a l’Armagnac – w nosie same wiśnie, w ustach też – zero pestek, tak właśnie lubię. Nieco za dużo cukru, ale dobry destylat winogronowy sprawia, że nawet ta cukrowa słodycz nabiera szlachetności. Do kawy, do ciast, ale i do kontemplacji. Świetna wiśniówka. 4/5

SONY DSC

Framboises a l’Armagnac – aromat i smak bardzo malinowy, tu dla odmiany niemal nie czuć cukru – duża kwasowość, czuć też pestki owocu. Alkohol tu zupełnie jest schowany, bardzo zdominowany przez owoc. Pierwsza klasa. 4/5

SONY DSC

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.