Degustacja okowit Vihorlat

Wyhorlat to pasmo górskie we wschodniej Słowacji i na zachodnim Zakarpaciu, należące do Łańcucha Wyhorlacko-Gutyńskiego w Wewnętrznych Karpatach Wschodnich. Słowacka destylarnia Vihorlat mieści się blisko granicy z Ukrainą, w miasteczku Sobrance. To typowa mała destylarnia pracująca na potrzeby okolicznych sadowników, przetwarzająca tutejsze owoce. Właścicielem destylarni jest spółka Plynroz. Mają bardzo szeroka ofertę własnych okowit, produkowanych w małych partiach i dedykowanych głownie do gastronomii, są to: Čučoriedkovica, Drienkovica, Hruškovica, Jablkovica, Malinovica, Marhuľovica, Ražovica, Slivovica, Trnkovica i Bazovica, ponadto produkują swoją brandy i tańsze destylaty, stanowiące mieszankę okowit i neutralnego spirytusu, z dodatkiem maceratów owocowych.

Miałem możliwość próbowania części z szerokiej gamy produktów podczas dwóch degustacji – w restauracji Keltská Krčma w Koszycach oraz następnego dnia w barze Yes w Hummene, czyli niespełna 50 km od samej destylarni, której jednak nie zdążyłem odwiedzić.

Vihorlat Malinovica (50%)
Wspaniały aromat maliny, czuć każdą pesteczkę. W ustach słodko, bardzo malinowo, smak absolutnie koresponduje z aromatem, jedyne zastrzeżenie, to że jest zbyt słodko, prawdopodobnie owoce były dodatkowo macerowane lub alkohol redestylowano z udziałem malin. 4/5

Vihorlat Malinovica

Vihorlat Jablkovica (50%)
Przyjemny jabłkowy, rześki aromat. W ustach nieco cierpka, jabłka gorzkie i kwaśne, żadnych złych frakcji, bardzo przyjemnie się to pije. 3.5/5

Vihorlat Jablkovica

Vihorlat Hruškovica (50%)
Aromat za mocno spirytusowy, w ustach i słodko, i gorzko, gdzieś te gruszki się gubią w goryczy, choć na koniec finisz jest słodki. 2.5/5

Vihorlat Hruskovica

Vihorlat Trnkovica (50%)
W nosie aromat bardzo śliwkowy, słodki, rześki, aż w stronę renklody. W ustach za dużo pestek – migdały, marcepan, poza tym ostry smak alkoholu. Smak zupełnie nie dorównuje aromatom. 1/5

Vihorlat Trnkovica

Vihorlat Drienkovica (50%)
Aromat morwy, kwaśnych śliwek, żurawiny. W ustach słodki, nieco „przypalone”, poza tym nieprzyjemny posmak warzywny, kiszony, nie udane, znów smak nie współgra z aromatem. 0.5/5

Vihorlat Drienkovica

Vihorlat Bazovica (50%)
Wyraźny, przyjemny aromat czarnego bzu, delikatnie czekolady ze śliwką. W ustach również słodko, mleczna czekolada, nuty kwiatowe, choć moc alkoholu gasi te przyjemne wrażenia, brak jej ułożenia, a finisz jest bardzo mdły. 1.5/5

Vihorlat Bazovica

Vihorlat Slivovica (50%)
W nosie pestka i lakier. Dla odmiany tu smak jest dużo lepszy niż aromat, czuć lekko lakier, ale głównie słodko-cierpką śliwkę. 2/5

Vihorlat Slivovica

Vihorlat Slivka (40%)
Na koniec jedyny tu alkohol, który nie jest okowitą, lecz tańszą mieszanką spirytusów owocowego i prawdopodobnie melasowego. Aromat mokrej ścierki, serwantki, w ustach słodkie, mdłe, sztuczne, nie dobre. 0.5/5

Vihorlat Slivka

Podsumowując – mistrz destylacji w firmie przed sobą jeszcze długą drogę. Zdarza mu się zrobić coś znakomitego (malinovica), ale częściej wychodzi destylat marnej lub bardzo marnej jakości. Wyraźnie brakuje doświadczenia w oddzielaniu frakcji (szczególnie to widać w drienkovicy), być może w niektórych przypadkach owoce nie zostały dostatecznie dobrze oczyszczone, nie usunięto pestek. Te destylaty są bardzo drogie, droższe niż od innych producentów ze Słowacji czy Czech, a jednocześnie daleko im np. do oferty Žufánka.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.