Tequila Tapatio destylowana jest w 100% z błękitnej agawy. Proces pieczenia agawy trwa cztery dni, a fermentacja odbywa się z wykorzystaniem specjalnych drożdży wychodowanych przez Carlosa Camerena w 1940 roku. Podwójnie destylowana w małych miedzianych kotłach, starzona w beczkach po bourbonie. Producentem jest destylarnia La Alteña Distillery.
Don Felipe Camarena pochodził z rodziny, która destyluje tequilę od początku XIX wieku. Pierwsza gorzelnia została zniszczona podczas meksykańskiej rewolucji. Zanim Felipe Camarena zbudował nową, zajmował się uprawą agawy, którą odsprzedawał dużym producentom tequili. W 1937 roku otworzył własną La Alteña Distillery w górach regionu Jalisco. Potem destylarnię przejął jego syn Felipe J. Camarena Orozco, a obecnie prowadzą ją jego dzieci – córki Lilianna i Gabriela oraz syn, Carlos, dziś master distiller. Tequila Tapatio oferowana jest w wersjach: Blanco, Blanco 110, Reposado, Anejo i Excelencia Gran Reserva Extra Anejo Tequila.
Próbowałem czterech pierwszych.
Tapatio Blanco (40%) ma bardzo delikatny aromat, z nutą kwiatową (jaśmin, róże), dużo mniej ziemisty niż w wersji over proof (110). W ustach również delikatna, ziemista i słodkawa, pojawia się smak słodkich deserowych winogron. Trochę mało przyjemnego posmaku terpentyny. W finiszu – ziemistość i ananas.
Tapatio Blanco 110 (55%) ma aromat ziemisty, a jednocześnie słodki, nieco miodowy oraz ziołowy. Smak – absolutnie over proof, mocne, w pierwszej chwili zapierające dech. Gdy już język oswoi się z mocą, czujemy przyjemną słodycz, pieczoną agawę, nuty smoliste. Na pewno nie jest to przeciętna tequila, ale pije się ją ciężko.
Tapatio Reposado (38%) ma aromat delikatny i egzotyczny: ananas, papaja, grejpfrut, a ponadto dym. W ustach też delikatnie – gruszka, skórka słodkiej pomarańczy, zielony banan.
Tapatio Añejo (38%) ma aromat lekko przypieczony, orzechy nerkowca, miód, ziemistość bardzo delikatna. W ustach delikatna, z posmakiem ogniska, spalonej skórki ziemniaka. W finiszu ananas. Niczym nie zachwyca, jest zbyt delikatna.
Podsumowując, nie jest źle, ale rewelacji też nie ma. Ta tequila zdobyła wiele nagród w kategorii półki ekonomicznej. I jak na swoją cenę wypada poprawnie, jest jednak bardzo konserwatywna, a świat tequili ostatnio poszedł ostro do przodu.