Disaronno

bez wątpienia najlepsze amaretto na świecie, a także najbardziej znane. Disaronno Originale ma 28% i charakterystyczny smak słodko-migdałowy, łagodny, nieco kremowy. Firma wywodzi tradycję od tajemnych ingrediencji z 1525 roku, chyba sami jednak nie wiedzą, ile w tym prawdy. Za ojca chrzestnego trunku uważany jest Domenico Reina. Do dziś produkcja pozostaje w Saronno, ale produkt jest znany i sprzedawany na całym świecie. Do produkcji wykorzystywane są: pestki moreli, cukier oraz esencja 17 ziół i owoców. Podobno nie wykorzystuje się w ogóle migdałów, tak wyraźnie wyczuwalnych w smaku. Wcześniej trunek nazywał się Amaretto di Saronno, wskazując na miejsce pochodzenia.

1 komentarz do “Disaronno”

  1. Wøitek Kaluza

    Praktycznie standard w większości barów jakie znam. Polecam amaretto sour – koktajl bardzo przyjemny. 50 ml amaretto, 35 ml świeżo wciśnięta cytryna, ok. 25 ml cukier, 15 ml białka z jajek. Ja jako opcję dodaję peychaud Bitters plus luxardo maraschino.

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.